Bærbar computer til alle
Venstre foreslår, at alle elever fra 5.-10. klasse og alle lærere skal have egne computere inden år 2000
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En bærbar computer til hver eneste lærer og til alle elever fra 5. klasse og opefter inden år 2000.
Det er et af forslagene i et udspil fra partiet Venstre om edb i undervisningssystemet.
Forfatteren til oplægget, folketingsmedlem Henning Urup, siger, at Venstre godt er klar over, at det ikke bliver billigt. Han håber, at kommunerne kan løfte opgaven, men erkender også, at det bliver svært, fordi de hele tiden får nye opgaver, men mangler økonomiske midler, fordi kommunernes mulighed for at hæve skatterne eller låne pengene er stærkt begrænset af aftaler mellem staten og Kommunernes Landsforening.
- Kommunerne har brug for en håndsrækning fra staten. Og så må vi finde de penge, der er nødvendige. Vi så gerne, at man flyttede penge fra den passive forsørgelse eller reducerede den planlagte stigning i ulandshjælpen til fordel for en aktiv fremtidsorienteret investering i de kommende generationer, siger Henning Urup til Folkeskolen .
Hvis de bærbare computere skal kunne tilsluttes netværk og i øvrigt være tidssvarende både i kapacitet og på softwaresiden, sådan som Venstre foreslår, vil de i dagens priser koste omkring 20.000 kroner per styk. Undervisningsministeriets tal siger, at der vil blive tale om 260.000 skolelever og et pænt stykke over 50.000 lærere. Det vil sige, at bare den del af Venstres forslag vil koste godt seks milliarder kroner, men det beløb kan reduceres til under det halve, mener Henning Urup. Det kræver blot, at kommunerne bliver bedre til at lave samlede indkøb med store rabatter.
Der skal også skaffes storskærme, computerrum og netværk, og der skal efteruddannes lærere. Hvad det vil koste, er der ingen, der tør sige, men samlet er der formodentligt tale om et tocifret milliardbeløb. Til sammenligning kan det nævnes, at Øresundsbroen forventes at komme til at koste 22 milliarder kroner.
Venstre vil satse på informationsteknologien, fordi den giver mulighed for undervisningsdifferentiering og gør undervisningen sjovere og mere motiverende. Og så kan den erstatte forældede lærebøger og give nem adgang til international kommunikation.
Partiet er bange for, at elever, der ikke har adgang til moderne informationsteknologi i hjemmet, vil blive taberne på det fremtidige arbejdsmarked.
- Selv om enkelte kommuner lever op til de officielle målsætninger, er kommunerne generelt bagude på området, siger Henneing Urup.
Alle skoler skal have mindst et lokale med lige så mange edb-maskiner, som der er elever på skolens største årgang. Det hele skal være up to date, og der skal være mulighed for at koble de bærbare computere på skolens interne netværk i alle lokaler.
I første omgang skal lærerne udrustes med bærbare computere, fordi en så stor satsning vil slå fejl, hvis lærerne ikke først har haft lejlighed til at gøre sig fortrolige med maskinerne.
Venstre vil også have en markant styrkelse af lærernes efteruddannelse, og informationsteknologien skal omgående ind i læreruddannelsen, og det gælder både teknologien og de pædagogiske perspektiver i brugen af den. Det foreslås, at en femtedel af alle lærerne uddannes til IT-konsulenter, som skal hjælpe andre lærere og stå for indkøb og vedligeholdelse af maskiner og programmer.