Kommentar fra fagbladet Folkeskolen

Decentral løn - så gerne

Lærerforeningens principper kan bremse lønudviklingen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor lighed, når vi er så forskellige, hvorfor forskellighed, når vi er lige? Skal principper være afgørende for, hvornår der er basis for tildeling af decentral løn til medarbejdere, der er ansat efter en overenskomst som Lærernes Centralorganisation, eller skal det være arbejdets karakter?

Det er nogle af de spørgsmål, jeg har lyst til at rejse, når jeg kan se, at de læreransatte i den organisation, jeg tilhører, ikke har mulighed for at komme i betragtning ved tildeling af decentral løn.

PPR-kontoret (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) i Gram har 15 ansatte, der er medlemmer af forskellige fagforeninger: Danmarks Lærerforening med ni medlemmer, Dansk Psykologforening, Fysioterapeutforeningen og Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund i Danmark. Hvis profetierne om, at 25-30 procent af lønnen med tiden skal udbetales via decentral løn, er sande, er det vigtigt ikke på forhånd at være hægtet af forhandlingerne. PPR-kontorets medarbejdere har internt og i enighed udarbejdet principper for tildeling af decentral løn. Overordnet ønsker vi at fremme arbejdsglæden og lægger i den forbindelse vægt på medarbejdernes trivsel vi vil gerne skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne er fremsynede og har lyst til at være drivkraften i en udvikling, der kommer børn og unge til gode. Derfor går vi ind for gennem omklassificeringer og tildeling af varige tillæg at sikre, at der er lige løn for lige arbejde, samt at lavtlønsgrupper kan få en højere løn. Vi sætter derfor pris på lighed. Vi ønsker endvidere mulighed for tildeling af engangsbeløb til medarbejdere, der gør en særlig indsats i relation til vores målgruppe, for eksempel foredrag, kursusvirksomhed og personaleudvikling. Derfor synes vi, at det er i orden med forskellighed. Men ak, ingen af PPR's principper er i overensstemmelse med lærerforeningens principper. Omklassificering af konsulenter er åbenbart et princip, som lærerforeningen går ind for, og det stiller lokalkredsen så forslag om uden hensyn til arbejdsstedets interesser. Denne rundhåndethed kan jeg kun gisne om, men den sikrer, at lærerforeningen i det mindste får håndsret over denne sum penge. Kan man, lighedsprincippet taget i betragtning, have nogle konsulenter, der er omklassificerede, og andre, der ikke er? Nej, vel? Lærerforeningen har fået et nyt våben i de kommende lønforhandlinger. Hvordan kan lærerforeningen, der gerne skulle varetage alle medlemmers interesser, forsvare at stille forslag, der dræner arbejdspladsens samlede pulje til decentral løn, og som kommer enkelte medlemmer til gode?

Når lærerforeningen på denne måde ensidigt følger sine principper uden skelen til arbejdsstedets interesser, kan den komme til at virke som en bremseklods for den stedlige udvikling. Som et eksempel herpå kan inden for tale-høreområdet nævnes følgende:

PPR-kontoret har ansat fire medarbejdere, der varetager tale-høreundervisning - de har alle speciallæreruddannelsen - og er alle medlemmer af DLF uanset grunduddannelse. Den ene underviser er pædagoguddannet, mens de øvrige tre er læreruddannede. De varetager hver deres geografiske område, og arbejdets indhold og karakter er i store træk de samme. Så hører ligheden også op, idet der er en anselig lønforskel i den læreruddannedes favør. På PPR hylder vi princippet lige løn for lige arbejde, hvorfor vi er enige om at anbefale en lønudligning via omklassificering eller varigt tillæg til den pædagoguddannede med midler fra decentral løn. Lærerforeningen siger nej under henvisning til dens principper, for 'hvad kunne det næste så ikke blive?' Skal PPR-kontoret og skoleverdenen nødvendigvis behandles ens, fordi der er læreransatte begge steder? Burde foreningen ikke i stedet for tage individuelle hensyn, når de to verdener er så forskellige?

På PPR ønsker vi, at alle medarbejdere har mulighed for at få del i den decentrale løn på baggrund af de principper, vi i fællesskab har lagt. Ærgerligt er det derfor at være tilskuer til, at den forsvinder i de øvrige faglige organisationers lommer, måske for stedse. Tillykke til de heldige.

Mona Madsen er ledende skolepsykolog i Gram.