Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den 2. juli døde Jens Bjerg - fredeligt, omgivet af sine nærmeste - efter et spændende liv, hvor hans kolossale arbejdsindsats og hjælpsomhed betød meget for mange. Jens var et varmt menneske - folkeskolelærer, skolepsykolog, skolebogsforfatter, læreruddanner og professor. Og så havde han en finger med i forberedelsen af 1975-skoleloven
Jens blev uddannet fra Blaagaard Seminarium i 1952. I 12 år var han ansat i Gladsaxe Kommune; først som lærer og derefter som skolepsykolog og konsulent for småbørnsundervisning. I 1964 rykkede han over på sit gamle seminarium som psykologilærer, men en del af tiden var han også medarbejder på Danmarks Pædagogiske Institut, og i fire år var han leder af et stort pædagogisk udviklingsprojekt i Brovst Kommune, hvor de havde fokus på at udvikle enhedsskolen.
Sammen med Mogens Jansen udviklede Jens læsebogen "Huset Højbo" og en række andre materialer til begynderundervisningen. Parallelt hermed var han konsulent ved planlægningen af Roskilde Universitetscenter (RUC). Efter åbningen af RUC blev titlen ændret til professor i pædagogik og psykologi.
Da Knud Heinesen blev undervisningsminister i 1971, gik han i gang med at forberede det, der senere blev til 1975-folkeskoleloven. Men helt utraditionelt begyndte Heinesen ikke med at sætte embedsmændene i sving. Han holdt først en række møder med lederen af Bernadotteskolen, C.C. Kragh-Müller, Knud Gellert, der var amtskonsulent i Nordjylland, og Jens Bjerg.
"Heinesen havde nogle ideer, som han prøvede af på os", fortalte Jens i 2016. "Vi kom også med oplæg, og han stillede en lang række gode spørgsmål, som viste, at han gik særdeles seriøst til værks. Heinesen lod sig ikke spise af med overfladiske svar, men var optaget af, om og hvordan hans tanker kunne omsættes til praksis. Vi var også en slags djævelens advokater. Hvordan ville en ny skolelov blive modtaget i Aalborg, og hvordan ville den blive modtaget i Albertslund og Gladsaxe?"
I 2000 blev Jens Bjerg nødt til at føje et "emeritus" til professortitlen, for datidens regler sagde, at ansættelsen stoppede, når man fyldte 70. Det betød dog ikke, at han holdt op med at forske og formidle, og hans lange publikationsliste viser, at han havde mange tætte forbindelser i skole- og forskningsverdenen - både herhjemme og i udlandet. Jens Bjerg gjorde en forskel - som et generøst og hjælpsomt menneske, som forsker og formidler.
Æret være hans minde.