Varslede og gennemførte fyringer (på grund af besparelser) og stillingsnedlæggelser pr. 21. maj 2010. Kommuner, som har både stillingsnedlæggelser og fyringer er røde eller orange. Kilde: DLF-undersøgelse om planer for nedlæggelse af lærerstillinger, gennemført 28. april til 17. maj. Desuden Folkeskolens indsamling af oplysninger omkring afskedigelser indtil til 14. maj.
Ulrik Samsøe Figen
Stormøde: »Hold sammen på Danmark«
I stedet for at afvikle den offentlige sektor skal Danmark investere sig ud af krisen, siger DLF-formand Anders Bondo forud for et stormøde 20. maj om de kommunale besparelser.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Folkeskolen er helt afgørende for, at Danmark kan klare sig i konkurrencen med andre lande. Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen sagt igen og igen siden nytår. Alligevel skærer en lang række kommuner ned på deres skolebudgetter.
»Besparelserne er så markante, at de langt overstiger det faldende elevtal, og der er udsigt til yderligere nedskæringer på grund af den såkaldte konvergenspakke. Det kan ikke undgå at gå ud over vores mulighed for at give eleverne god undervisning«, siger Anders Bondo Christensen, formand for DLF.
Torsdag den 20. maj har DLF og ti andre faglige organisationer under overskriften »Hold sammen på Danmark« indkaldt tusindvis af tillidsmænd og kredsformænd til stormøde om nedskæringerne i Fredericia. Organisationerne repræsenterer flere end en halv million ansatte i den offentlige sektor.
»Kommunerne skal prioritere benhårdt. Derfor er jeg glad for, at vi er mange organisationer bag budskabet om, at vi skal skabe rammer for velfærdssamfundet, som alle kan leve med. Hvis vi alene fokuserede på folkeskolen på bekostning af for eksempel daginstitutioner, ville vi skyde os selv i foden, fordi dårlige vilkår dér ville føre til, at vi fik endnu vanskeligere elever i folkeskolen«, siger Anders Bondo.
Danmark skal investere sig ud af krisen, mener organisationerne.
»Kolding, Vejle, Odder og alle de andre kommuner, der skærer ned, tænker ikke i, hvordan de kvalificerer lærerne. De vender alene den sidste femøre, og det er ikke måden at gøre det på«, siger Anders Bondo og peger på lærernes efteruddannelse og deres mulighed for at skabe en god indskoling som oplagte investeringsområder.
»En af grundene til den pressede økonomi i folkeskolen er øgede udgifter til specialundervisning. Hvis vi får flere tolærerordninger og sikrer, at alle lærere får specialpædagogisk indsigt i deres grunduddannelse, og at flere får kendskab til dansk som andetsprog, gør vi både eleverne og samfundsøkonomien en tjeneste. Vi kan også gøre noget for at nedbringe antallet af langtidssyge lærere«.
Stormødet kan skabe partnerskaber
Stormødet gør indtryk på Jane Findahl (SF), formand for KL's børne- og kulturudvalg og medlem af byrådet i Fredericia, hvor stormødet bliver afholdt.
»Situationen er for alvorlig til, at kommunerne kan være sure på staten og staten sur på kommunerne. Stat, kommune og medarbejdere er nødt til at arbejde sammen om, hvordan vi gør det bedst muligt. Derfor kan stormødet blive en anledning til at danne partnerskaber«, siger Jane Findahl.
Den invitation tager Anders Bondo gerne imod.
»I Herning har man lagt en investeringsplan med det mål at forbedre undervisningen så meget, at man kan reducere udgifterne til specialundervisning. Den slags eksempler på, hvordan vi skaber god undervisning, byder jeg gerne ind med«, siger han.
Forhandlingerne om kommunernes økonomi går i gang omkring pinse og forventes afsluttet midt i juni. Regeringen har meldt ud, at der skal være nulvækst til næste år, og det er ikke tilfældigt, at stormødet i Fredericia lægger op til forhandlingerne, pointerer Anders Bondo.
»Alle taler i overskrifter om, at de vil bevare velfærdssamfundet, men vi er nødt til at diskutere, hvordan det kan lade sig gøre. Flere og flere forældre køber sig til undervisning, fordi kvaliteten i folkeskolen er for dårlig, men folkeskolen er langt mere end at formidle kundskaber. Den er, som Lars Løkke Rasmussen siger, fundamentet for vores samfund«.
På landsplan er foreløbig omkring 330 lærere varslet fyret. Umiddelbart et beskedent antal ud af 63.600 lærere og børnehaveklasseledere. Men Anders Bondo minder om, at der nedlægges langt flere stillinger i forbindelse med naturlig afgang.
»Og så kommer afskedigelserne, fordi kommunerne genåbner budgetterne for 2010, og ikke fordi de er i gang med 2011. Vi risikerer, at vi kun har set toppen af isbjerget. Der kommer flere ældre, og konvergenspakken freder sygehusvæsenet, så kravet om nulvækst vil uundgåeligt ramme folkeskolen. Derfor er vi nødt til at gøre noget«, siger DLF's formand.
Forhandlingerne om kommunernes økonomi
Kommunerne kender endnu ikke deres økonomi for 2011. KL og Finansministeriet går i gang med forhandlingerne omkring pinse, og de forventes at blive færdige midt i juni. På forhånd har regeringen meldt ud, at der skal være nulvækst i 2011.