Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er klart, at støv giver indeklimaproblemer', siger overlæge Bente Hansen, Sundhedstjenesten i Københavns Kommune. Lige så klart er det, at børn, der lider af hovedpine, løbende næse og rindende øjne, ikke kan koncentrere sig om undervisningen.
'Det kender man jo fra sig selv, når man er utilpas', siger hun.
Hun siger også, at 'tør rengøring', som anvendes mange steder, risikerer at hvirvle støvet op i luften - lige der hvor børnene er, og problemet bliver forstærket, hvis rengøringen skal være synlig, altså ske i skoletiden eller foretages om morgenen, lige før børnene møder.
Der er ingen opgørelser over, hvad det på længere sigt betyder, at rengøringsstandarden falder i skolerne. Men både husstøv, pollen og skimmelsvampe kan give allergi.
Hun understreger, at det er vigtigt, at eleverne kommer udendørs en gang imellem. Børnene skal ud i frikvarteret. Det bliver de friskere af. Hun nævner, at det ikke gør situationen bedre, at hovedrengøring er afskaffet i mange hjem.
'Travle, udearbejdende forældre får aldrig gjort rent helt til bunds. Det er også en del af problemet', siger hun.
Dyr besparelse
Seniorforsker Jan Kildesø, Arbejdsmiljøinstituttet, siger, at det er en generel holdning, at jo mere støv man udsættes for, jo større er risikoen for at få allergi.
'Det er noget, der bliver forsket i, men vi ved ikke nok om det endnu. Men det kan da godt være, at det viser sig, at man har foretaget en dyr besparelse på rengøringen, selv om man endnu ikke har videnskabelige beviser for, at det giver kroniske skader', siger han.
Jan Kildesø peger på, at støv, der bare ligger stille, ikke er så stort et problem som støv, der hvirvles op i luften - og det bliver netop hvirvlet op på en skole, hvor der er stor aktivitet. Derfor er rengøringen på skoler vigtig.ipe