Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der mangler én her i panelet, siger finansminister Mogens Lykketoft og hiver et avisudklip frem.
'Skolehistorikeren Ning De Coninck-Smith. Hun har nogle mere optimistiske meldinger i et interview her i Politiken. Danske børn er måske ikke dem, der har det bedst i verden, men de har det bedre end nogen sinde før, siger hun. I hvert fald de 80-90 procent af dem. Men debatten handler om dem, der ikke har det godt, og det kaster et gråt lys over de andre'.
Mogens Lykketoft er klædt på til en såkaldt fyraftensdebat i Politikens Hus i sidste uge. Han skal forsvare Finansministeriets redegørelse fra januar om, at de i forvejen hårdt prøvede danskere skal sætte endnu mere skrue på i de kommende år, hvor der bliver færre hænder på arbejdsmarkedet, hvis velfærden skal opretholdes.
Agi Csonka fra Socialforskningsinstituttet har netop dokumenteret, at en stor kernearbejdsstyrke som småbørnsforældrene allerede nu er ved at bryde sammen af stress og udmattelse. Forældrene arbejder hver 70 timer om ugen, når hjemmearbejdet regnes med. Familien er ikke er rart sted at være, den er blevet et samlebånd, hvor man henter og bringer og kører til fodbold. 'Det er vel ikke det, vi vil', siger Agi Csonka.
Hun medgiver, at børnene har det bedre end for 100 år siden, 'men det har hundene også, og de gamle og de syge - det er ikke noget argument. Problemet er, at forældrene er ved at segne'.
Ning De Coninck-Smiths pointe er ikke, fastslår hun over for Folkeskolen, at børneforældrene roligt kan løbe hurtigere. Derimod kunne hun godt tænke sig en skattepolitik, der begunstiger børnefamilierne, så forældrene har råd til at gå ned i arbejdstid uden at skulle gå fra hus og hjem.