Kurser i menneskerettigheder

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Amnesty International tilbyder lærere og lærerstuderende undervisning i menneskerettigheder. Det sker som et led i kampen for at gøre menneskerettighedsundervisning obligatorisk i folkeskolen.

Projektleder Signe Poppenbøll Hansen svarer her på spørgsmål om tilbuddet.

Hvorfor vil I undervise i menneskerettigheder?

»Vi har startet kurserne, fordi vi mener, at der er for lidt fokus på menneskerettighederne i Danmark. Der har generelt været en faldende respekt for menneskerettighederne i Danmark de sidste otte-ni år, og vi har blandt andet foretaget en undersøgelse, som viser, at skoleelevers viden om menneskerettigheder desværre er meget begrænset«.

Hvilken betydning har elevernes begrænsede viden om menneskerettigheder?

»På længere sigt kan det få den konsekvens for vores samfund, at når vi ikke kender vores rettigheder, så kan vi heller ikke sige fra, når de bliver brudt. Man ser det for eksempel i øjeblikket med stramningen af terrorlovgivningen, hvor der er forslag om, at man skal kunne udvises på baggrund af mistanke om terror uden at blive sat for en dommer«.

Hvordan er kurserne opbygget?

»Vi har indrettet kurserne, så lærerne kan få nogle redskaber til at sætte elevernes tanker i gang. Blandt andet kan de på egen krop mærke, hvad det vil sige at blive diskrimineret, eller de kan afprøve nogle af de torturstillinger, som blandt andet bliver brugt på Guantanamo-basen«.

Kurserne afholdes en til to gange om måneden. Få mere information på interactive@amnesty.dk eller www.amnesty.dk/interactive

per@dlf.org