Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I sidste uge indgik Lærernes Centralorganisation (LC) og de kommunale arbejdsgivere (KL) forlig om ny overenskomst for lærere og ledere på kommunale og amtskommunale skoler. Forliget betyder, at midlerne til lokal løn for lærernes vedkommende udbetales som et centralt projekttillæg. Til gengæld lykkedes det ikke at blive enige om en ny arbejdstidsaftale, der passer bedre til lærerprofessionen.
For første gang i nyere tid valgte en enig DLF-hovedstyrelse at stemme for forliget.
»Jeg er glad for, at det lykkedes at opnå et resultat, som jeg er godt tilfreds med. Det nye funktions-tillæg er et væsentligt skridt i retning af et nyt lønsystem for lærerne. Vi er kommet af med kravet om at skulle forhandle centralt afsatte midler lokalt. Det er ikke et nyt lønsystem, men jeg har flere gange sagt, at vi ikke får et nyt lønsystem ved en enkelt overenskomstforhandling. Nu vil vi bruge de næste tre år på at diskutere kravene til et nyt lønsystem i 2008«, sagde Anders Bondo Christensen.
Men lærerne skal ikke regne med, at de let får et lønsystem, hvor der ikke sættes penge af til lokale lønforhandlinger. Arbejdsgivernes forhandlingsleder, den socialdemokratiske borgmester Kjeld Hansen, kan slet ikke forstå, at lærerne kan forestille sig sådan en udvikling.
Han mener, at de næste tre år skal bruges til at skabe større forståelse for lokal løndannelse.
»Jeg er overbevist om, at fremtidens medarbejder i den offentlige sektor tænker meget mere over sin egen position og egne kvalifikationer, og hvorfor man får den løn, man får«, siger han.
Enestående aftale
Det samlede forlig bliver først til en realitet, hvis organisationernes medlemmer og arbejdsgiverne stemmer ja til det.
Ved overenskomsten i 2002 stemte 95 procent af lærerne nej. Men på grund af sammenkædning med de andre organisationer blev lærerne tvunget til, at 1,87 procent af lønsummen skulle forhandles lokalt. Ved 2005-forhandlingerne har det været et massivt krav fra lærerne, at der ikke blev sat en eneste krone af til de lokale lønforhandlinger. Kommunerne på deres side holdt fast i, at alle personalegrupper skulle sætte noget af til de lokale lønforhandlinger. Derfor var der mange, der under forhandlingerne tvivlede på, at Anders Bondo kunne forhandle en lønaftale hjem, som opfyldte lærernes ønske.
Men Anders Bondo fik en aftale, der er enestående i forhold til de andre organisationer i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO). Alle lærere får et centralt afsat funktionstillæg, som svarer til 1,25 procent af lønsummen det samme som andre grupper i KTO har sat af til lokale lønforhandlinger. På den måde får alle lærere lige meget ud af de lokale lønmidler. Lærerne får tillægget udbetalt fra april 2007 til april 2008.
Lærerne får det centrale funktionstillæg for at understøtte arbejdet med at styrke evalueringskulturen i folkeskolen.
I en OECD-rapport fra 2004 var en af konklusionerne, at de danske lærere mangler en evalueringskultur. Både KL og DLF har allerede givet deres bud på, hvad der skal til for at gøre evalueringen bedre.
»Vi har indgået en aftale, som styrker aktiviteterne med og udviklingen af evaluering i folkeskolen. Det er meget vigtigt«, understreger Kjeld Hansen.
Arbejdstiden er uændret
Et andet krav fra lærerne har været at få en ny arbejdstidsaftale, der passer til lærerprofessionen. Blandt andet skrev Ugebrevet Mandag Morgen før forhandlingerne, at netop arbejdstiden kunne blive Anders Bondos svendeprøve. Men lærernes formand har efter aftalen med kommunerne sagt, at han ikke tror, at lærerne vil straffe ham, fordi han ikke har fået en ny arbejdstidsaftale hjem.
»Arbejdsgiverne har efter min mening ikke været deres ansvar bevidst. Parterne har undervejs været enige om, at vi havde en enestående chance for at indgå en ny arbejdstidsaftale, og vi gav dem alle muligheder for en fleksibel løsning, som kunne tilgodese det kommunale selvstyre. Vi tilbød kommunerne, at de kunne afprøve aftalen i to år, inden de skulle forholde sig endeligt til den. Men det var altså alligevel ikke nok, og det beklager jeg dybt«, siger Anders Bondo.
Han havde tilbudt KL en ny arbejdstidsaftale, som de enkelte kommuner frivilligt kunne vælge at tilslutte sig i 2005 eller 2006. I 2007 skulle man så evaluere på baggrund af erfaringerne i de kommuner, der havde forsøgt sig med den nye aftale, og tage stilling til, om aftalen skulle gøres landsdækkende.
Det er halvandet år siden, forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale begyndte.
»Undervejs har vi fået mange positive tilkendegivelser fra både kommuner, skoler og lærere, som bakkede op om og efterlyste en ny central arbejdstidsaftale. Når det nu ikke lykkedes, håber vi, at de vil gennemføre en arbejdstidsaftale lokalt, og DLF bistår gerne med råd og vejledning om vores bud på en aftale«, siger Anders Bondo.
Den eksisterende arbejdstidsaftale løber nu videre, og det samme gør mulighederne for inden for KTOs rammeaftale om arbejdstid at indgå anderledes lokale aftaler. Flere kredse har allerede indgået aftaler, der svarer til den, som DLF ønsker som en central arbejdstidsaftale.
»Ingen beklager mere end jeg, at det ikke lykkedes at blive enige om en ny arbejdstidsaftale. Der er mange gode elementer i det, som LC foreslog, men vi kunne ikke nå til enighed«, siger Kjeld Hansen.
Endnu et løntrin
Der er allerede indgået et forlig for alle kommunalt ansatte, som giver ét løntrin ekstra til alle fra 1. april i år. Oveni betyder LC-forliget endnu et løntrin til alle lærere og børnehaveklasseledere fra 1. april 2006. Og i 2007 kommer så udbetalingen af det nye projektløntillæg, som lærerne får i 12 måneder.
jrjohansen@dlf.org
mbtrier@dlf.org
Resultat af urafstemning 16. marts
I uge 9 modtager medlemmer af Danmarks Lærerfor-ening et udvidet Folkeskolen med overenskomstforliget og en stemmeseddel inde i bladet. Hovedstyrelsesmedlemmerne skriver også hver deres politiske vurdering af overenskomstresultatet. Optælling af stemmesedler finder sted onsdag den 16. marts.
Almindelige medlemmer af DLF kan stemme om overenskomsten. Pensionister og studerende kan ikke stemme. Heller ikke ledere, der er dobbeltorganiseret i DLF, og kommunale chefer kan stemme.
Københavns Lærerforening har sin egen urafstemning.
www.folkeskolen.dk
På www.folkeskolen.dk til højre for denne artikel under overskriften »Tre lærere fra Holbæk« er der eksempler på, hvor mange penge den nye lønaftale på LC- og KTO-området er værd for en ung, en midaldrende og en ældre lærer.