Forlig i Grønland
Danske lærere kan igen søge arbejde på grønlandske skoler
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Med en mægler for bordenden lykkedes det i sidste uge det grønlandske landsstyre og lærerforeningen Imak at forhandle sig frem til et forlig, der kan sætte en stopper for den konflikt om lønnen, der har varet siden 1. november sidste år.
Landsstyret har allerede sagt god for aftalen. Hvis lærerne også stemmer ja, får de en lønstigning på 4,25 procent over tre år. Det er 1,25 procentpoint over det, Landsstyret tilbød lærerne under sidste års overenskomstforhandlinger.
Reelt er forskellen dog større, end den umiddelbart ser ud til, vurderer Imak's formand, Claus Jochimsen. Det skyldes, at hele stigningen kommer til udbetaling i løbet af det første års tid af den tre år lange overenskomst.
'Halvdelen af stigningen får vi med tilbagevirkende kraft, nemlig fra 1. april sidste år, mens vi får resten den 1. august i år. Det er vi godt tilfredse med', siger Claus Jochimsen.
Ud over den generelle lønstigning bliver lærerne omklassificeret og stiger fire løntrin, hvilket vil smitte af på pensionen. Hertil kommer, at nyansatte lærere stiger yderligere et trin.
'Det kan gøre det lettere at rekruttere lærere til Grønland, så det er vi meget glade for', siger Claus Jochimsen.
Ifølge aftalen får lærerne også fuld løn i den uge, som barselsorloven blev udvidet med fra årsskiftet. Samtidig bliver der sat mere tid af til ledelsen på de små bygdeskoler og til arbejdet med elevrådene på alle skoler.
Resultatet af lærernes urafstemning foreligger 19. februar, men Imak har allerede ophævet den blokade, som foreningen indførte mod det grønlandske skolevæsen for at tvinge Landsstyret tilbage til forhandlingsbordet.
Danmarks Lærerforening har også indstillet sin sympatiblokade. Det betyder, at danske lærere igen kan søge til Grønland.-Henrik Stanek er freelancejournalist
Halvdelen af stigningen får vi med tilbagevirkende kraft, nemlig fra 1. april sidste år