Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks Skolelederforening, DS, er igen gået i offensiven for at hverve nye medlemmer. Men det sker på et meget tyndt grundlag.
Foreningens nye formand, Erik Lorenzen, stiller potentielle medlemmer i udsigt, at DS vil få forhandlingretten, hvis foreningen kan dokumentere i fremtiden at have fået flertallet af skolelederne som medlemmer. Men det har Kommunernes Landsforening, KL, ikke lovet.
'Vi mødtes med DS i november sidste år for at drøfte deres anmodning om forhandlingsret. For eksempel ville vi gerne vide, hvor mange medlemmer foreningen har. Men vi har ikke lovet, at DS får forhandlingsretten', understreger løndirektør Peter Bramsnæs fra KL.
Alligevel ringede Erik Lorenzen i forrige uge rundt til amtsformændene i DS og viderebragte budskabet om, at forhandlingsretten er inden for rækkevidde. Han bygger sin konklusion på en udtalelse fra Else Købstrup, formand for børne- og kulturudvalget i KL. Udtalelsen faldt på et møde for DS's medlemmer i Ribe og Ringkøbing Amter i samme uge.
Til Folkeskolensiger Erik Lorenzen: 'Else Købstrup sagde, at KL ikke kan give os forhandlingsretten, før vi kan dokumentere, at vi repræsenterer over halvdelen af skolelederne. Det tolker jeg derhen, at vi får forhandlingsretten, når vi kan vise de konkrete tal'.
Men den konklusion afviser Else Købstrup.
'På mødet blev jeg spurgt om, hvorfor vi ikke vil forhandle med Danmarks Skolelederforening, og så måtte jeg svare, at det er en betingelse, at de har medlemmer nok. Men det er blot det første stop, for der er mange andre betingelser, der skal være opfyldt, så jeg har ikke lovet DS forhandlingsret. Det kan jeg ikke', siger Else Købstrup.
På besøg med rødvin
Folkene fra DS har udelukkende hørt det, de ville ønske, at Else Købstrup havde sagt, vurderer Jens Færk, formand for Lederforeningen i DLF.
'DS er ikke tæt på at få forhandlingsret, for den kan KL ikke overdrage uden at inddrage Lærernes Centralorganisation, LC, og det er ikke sket', siger Jens Færk, der sidder i LC's forretningsudvalg.
Han kalder det yderst utiltalende, at DS forsøger at hverve medlemmer på et falsk grundlag. Det sker med tanken på det brev, som Erik Lorenzen har sendt til Skolelederforeningens repræsentanter rundt om i kommunerne.
Under overskriften 'Sammen får vi forhandlingsretten' skriver Lorenzen blandt andet, at kommunerepræsentanterne skal gøre potentielle medlemmer opmærksomme 'på den situation, der eksisterer lige nu med at få forhandlingsretten - især hvor vigtigt det er, at flest mulige skoleledere står bag (DS, Redaktionen), når afgørelsen træffes til foråret'.
Han giver samtidig en detaljeret opskrift på, hvordan de kan skaffe foreningen de 100 medlemmer, som han vurderer, DS mangler for at kunne repræsentere flertallet af skoleledere. Erik Lorenzen foreslår blandt andet, at foreningens repræsentanter aflægger nyudnævnte skoleledere et besøg 'for eksempel med et par flasker rødvin som velkomstgave'. Hvervekampagnen retter sig også mod erfarne skoleledere, der 'formodes at have interesse i DS'.
Jens Færk fra Lederforeningen kalder det 'fuldstændig urealistisk' at tro, at DS kan få forhandlingsretten.
'Det viser DS's eget juridiske responsum, og det viser de klare domme, som er faldet i Højesteret om tilsvarende sager', siger han.
Og hvad menes der med et flertal, spørger Jens Færk. 'Er det af skoleinspektørerne? Er det af alle skoleledere inklusive afdelingsledere? Eller er det flertallet af alle med lederstatus i folkeskolen?'
Jens Færk minder samtidig om, at skolelederne ville stå svagt, hvis de skulle forhandle helt på egen hånd.
'Erik Lorenzen er naiv, hvis han tror, at han kan få en lønsum for sig selv, når der skal forhandles overenskomst. Skoleledernes løn er en del af et langt større spil, og her er det vigtigt at have et stort magtapparat som Lærernes Centralorganisation og de øvrige organisationer i ryggen', siger Jens Færk.-Henrik Stanek er freelancejournalist