Amtscenter rådgiver om byggeri

Århus og Fyn er gået sammen om landsdækkende konsulentbistand i skolebyggesager

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ombygning eller nybygning af skolen? Hvor kan man få råd og vejledning?

Fra denne måned er det muligt at søge konsulentbistand hos Amtscentret for Undervisning i Århus Amt. Amtscentret har netop udvidet sin virksomhed med en afdeling for rådgivning og information om skolebyggeri. Amtscentrene for Fyn og Århus er gået sammen om denne opgave med formålet at oprette et landsdækkende center. De to amtscentre har hver sat en garantisum i projektet.

Afdelingen for rådgivning og information om skolebyggeri indeholder tre dele: konsulentbistand om, hvordan man skaber en god demokratisk proces, når skolen skal bygges om, eller der skal bygges nyt, et pilotprojekt med en database om eksisterende byggeri og litteratur om området samt udvikling af efteruddannelse i form af kurser og konferencer om skolebyggeri.

Uvildig vejledning

Afdelingen får sæde på Amtscentret i Århus, hvor konsulent Carsten E. Jensen bliver daglig leder af afdelingen. Han og en pædagogisk konsulent er ansat til nogle timer om ugen at tage sig af denne afdeling, der skal være selvfinansierende. Det betyder, at de to konsulenter tager konsulenthonorar for deres råd og informationer.

Skolebyggeafdelingen vil holde sig ajourført om Undervisningsministeriets tanker på området og samarbejde med ministeriet.

'Amtscentrene har en ideel position, når det gælder skolebyggeri', siger Carsten E. Jensen.

'Vi kan som neutral institution bidrage med uvildige råd og vejledning. Vi er ikke involveret i det politiske spil mellem stat og kommune på det område'.

Amtscentret i Århus har allerede en del erfaring med skolebyggeri. Centret har været medarrangør af et par store konferencer om skolebyggeri og medudgiver af en bog om emnet. Desuden er centret ofte blevet anmodet om råd og vejledning, ligesom Carsten E. Jensen allerede flere gange har været ude og holde oplæg om, hvordan man tackler en byggesag.

'Vi synes, det er oplagt at samle erfaringen ét sted. Vi behøver jo ikke at begynde forfra hver gang, og amtscentret vil gerne være med til at skubbe gang i noget godt skolebyggeri', siger Carsten E. Jensen.

Skolebyggeafdelingen vil rådgive om processen med arbejdet med at bygge og vedligeholde. Man ønsker at give pædagogisk rådgivning, inddrage læringsbegrebet og inspirere på området. Men også fortælle om, hvor lang tid planlægningen tager, og hvad der kræves.

'Vi vil anbefale, at man involverer en arkitekt som rådgiver og til at udarbejde skitser. Senere kan et andet arkitektfirma tage over. I store byggesager skal projektet sendes i EU-licitation. Derfor bliver det ikke nødvendigvis den samme arkitekt, der udfører selve projekteringen', siger Carsten E. Jensen.

'Vi vil også gøre meget ud af at fortælle, hvordan man kan få en god demokratisk proces i en byggesag, så alle bliver inddraget og føler medejerskab til byggeriet'.

Amtscentrene samarbejder på dette område med Undervisningsministeriet, kommunerne, Byggedirektoratet og Arkitektskolen i Århus.

Database om byggeri

Skolebyggeafdelingen vil som pilotprojekt oprette en database sammen med Byggedirektoratet. Her vil man registrere skolebygninger efter nogle bestemte retningslinier. Disse retningslinier er endnu ikke fastlagt, men man regner med, at databasen vil være klar omkring 1. november.

Databasen skal ud på Internettet, og til denne del af projektet er der søgt om penge hos Byggedirektoratet samt et par fonde.