Kommunal økonomi

Det er helt umuligt at forklare borgerne hvorfor vi nu igen er i denne situation, lyder det fra borgmester i Greve Pernille Beckmann.

Kommunerne mangler milliardbeløb til regeringens velfærdsløfter

Teknisk korrektion fjerner op imod 3,2 milliarder fra kommuner - og dermed er stort set hele finanseringen af lovet velfærdsløft væk. Mange kommuner skal ud i store sparerunder.

Flere forskellige justeringer af finansieringen til kommunerne gør, at kommunernes økonomi reduceres med op mod 3,2 mia. kr. til næste år. Det er præcis det tal, som regeringen har givet kommunerne mulighed for at bruge mere på velfærd. Reduktionen betyder helt lavpraktisk, at mange kommuner i stedet skal ud at spare, fordi udgifterne stiger, men pengene følger ikke med.

“Finansieringen af økonomiaftalen er udhulet, og byrådet skal derfor igen spare 30-40 mio. kr. for at skabe et budget i balance. En opgave der til stadighed bliver sværere, samtidig med at det er helt umuligt at forklare borgerne hvorfor vi nu igen er i denne situation", skriver borgmester i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V), til NB-Økonomi.

KL-bestyrelsesmedlem fra SF - borgmester fra Langeland Tonni Hansen - føler ligefrem, at økonomiaftalen i så fald er indgået på helt forkerte præmisser uden den afgørende viden om finansieringen.

“Så har jeg i hvert fald indgået den økonomiaftale på nogle præmisser, som jeg overhovedet ikke var klar over. Jeg tror heller ikke, at andre har været det,” siger Tonni Hansen.

NB-Økonomi har talt med flere borgmestre - også fra KLs bestyrelse - som alle bekræfter, at de ikke har fået fortalt klart, at der med økonomiaftalen ville komme tilsvarende store milliardreduktioner i deres finansiering.

“Tilbage i foråret var der kamp om at fortælle om den historisk flotte økonomiaftale, der gav et løft til kommunerne på 3,2 mia. kr. til finansiering af ældrereformen, de specialiserede områder og demografi. Jeg hørte ikke en eneste, der fortalte, at kommunerne ved en tekniske justering mistede 3,2 mia. kr,” siger Pernille Beckmann.