Sund fastfood skal være trendy
Nyt forskningsprojekt viser, at unge godt kan lide fastfood. Det smager godt, er billigt og nemt, lyder argumenterne. Derfor skal den traditionelle fastfood gøres sundere. Samtidig skal det gøres trendy at vælge det sunde, siger sundhedsrealist.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Projektet "Nordic Young Health" viser, at unge ønsker et sundere alternativ til fastfood. Men to ud af tre af de unge, der ofte spiser fastfood, siger, at de spiser det, fordi det smager godt, er billigt og nemt tilgængeligt.
Projektet konkluderer blandt andet, at det er vigtigt, at sund fastfood bliver serveret et sted, hvor de unge kan hænge ud.
"Sundhed skal pakkes ind, så det er cool og trendy. De unge skal have lyst til at komme de sunde steder. De unge tager ikke på juicebar, fordi en smoothie er sund, men fordi det er fedt at være der sammen med deres venner. Det er en livsstil. Det skal vi have noget mere af. Man behøver ikke fortælle folk, at det er sundt, hvis det er trendy", siger Christian Bitz, cand.scient. i human ernæring og selvudnævnt sundhedsrealist til ernaeringogsundhed.dk.
Hold fast i traditionerne
Han fortæller, at sundhed ikke skal være afholdenhed, men en balancegang mellem fuldkorn og fadøl, så de unge forstår, at der egentlig ikke skal særlig meget til for at leve sundere. Derfor skal den sunde fastfood holde fast i traditionerne.
"Fastfood er karakteriseret ved, at det er salt, sødt og fedt. Det skal vi respektere. Vi taber de unge på jorden, hvis vi begynder at lave kålsalat med humus som det sunde alternativ. Man skal tage udgangspunkt i den traditionelle fastfood og gøre den sundere. Det kunne for eksempel være en fuldkornpizza", siger Christian Bitz.
Svært at vælge sundt
Projektleder på "Nordic Youth Health" Kjersti Lillebø fra Statens Institut for Forbrugerforskning, SIFO, i Norge fortæller, at der er mange strukturelle barrierer, der gør det svært for de unge at vælge sundt.
"Det er vanskeligt for den enkelte at vælge den sunde fastfood. Det nordiske fastfoodmarked er domineret af usund fastfood til lave priser. Derudover er firmaerne aggressive i deres markedsføring af de usunde produkter, hvilket presser prisen ned. Det er vigtigt at få skabt debatten", siger hun til ernaeringogsundhed.dk.
Kjersti Lillebø fortæller videre, at unge i stigende grad spiser ude, så behovet for mad på farten er der.
I projektet deltog 800 personer mellem 15-29 år fra hvert land. Danmark, Norge, Sverige og Finland.