Sorte ris er markant sundere end hvide ris og en smule sundere end brune ris
Anna
Sort mad er sundere
"Sort slanker" er en gammel traver, når det kommer til påklædning. Men også sort mad tyder på at gøre gode ting for kroppen. Det fortæller ernæringsekspert Christian Bitz.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ifølge sundhedssitet AOL Health hører sorte ris til under kategorien "superfood", som man kalder de madvarer, som styrker immunforsvaret og kredsløbet samt øger kroppens forbrænding og restitution.
Christian Bitz, cand. scient. i human ernæring, fortæller tilfri.dk, at man med rette kan sige, at sorte ris er sundere end hvide og brune ris.
"De er markant sundere end hvide ris, og så er de marginalt sundere end brune ris. Det er de, fordi sorte ris indeholder langt flere kostfibre, mineraler og vitaminer end de andre mere forarbejdede ris", siger Christian Bitz.
Sorte ris indeholder et højt niveau af B-vitaminer og er rige på antioxidanter og mineraler. Det er samtidig fuldkornsris, der er fyldt med mættende og sunde kostfibre.
Superfood eller ej?
Christian Bitz fortæller, at det har at gøre med de farvestoffer, som gør risene mørke.
"Det er nogle af de samme farvestoffer, som vi kender fra blåbær og solbær. Bærrene indeholder nemlig nogle antioxidanter. Inden for forskningen er man stadig lidt i tvivl om, hvor stor og hvilken effekt, disse antioxidanter har på kroppen. Men der er mange gavnlige fordele i farvestofferne", siger Christian Bitz
Ifølge en professor fra the Department of Food Science på Louisiana State University, Zhimin Xu, indeholder en skefuld sort risklid flere sundhedsfremmende antioxidanter, end der findes i en skefuld blåbær.
Christian Bitz mener dog ikke, at man kan betegne sorte ris som den nye superfood.
"Jeg er generelt ikke så meget for superfood-teorien. Jeg synes, at det er vigtigt, at man ikke fremhæver enkelte fødevarer frem for andre, og at vi ikke oplever enkelte fødevarer som værende markant sundere", siger han.
Sorte ris populære
Hos detailhandelskæden Irma melder varechef Leif Larsen om en øget interesse fra kunderne for sorte ris.
"Sorte ris er i eksplosiv vækst. Vi har oplevet, at salget af sorte ris i øjeblikket er 300-400 procent højere end ved samme tid sidste år", siger Leif Larsen, der også kan fortælle, at en pose sorte ris koster en del mere end for eksempel almindelige hvide ris.
"Vi fører ét mærke af sorte ris, og de er fra Italien. Det koster 35 kroner for 375 gram sorte ris", oplyser Leif Larsen.