Forbruget af frugt i Danmark er steget med 65 procent over de sidste ti år

Seks om dagen har båret frugt

'Seks om dagen'-budskabet er tilsyneladende gået rent ind danskerne. Forbruget af frugt i Danmark er steget med 65 procent over de sidste ti år.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det stigende forbrug af frugt kan ses af nye tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen glæder fødevaremyndighederne, skriver politiken.dk

"Det er overordentlig positivt", siger ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, Karen Eriksen.

"Tallene viser, at det går den rigtige vej med frugten, og samme positive tendens kan vi se, når vi undersøger danskernes kostvaner generelt".

Frugt mere populært end grøntsager

Eksperterne anbefaler, at vi spiser 300 gram frugt (svarende til tre stykker) og 300 gram grøntsager (svarende til tre stykker) om dagen. Hvad angår frugten, er vi artige og spiser i gennemsnit 280 gram om dagen, mens vi kun spiser 150 gram grøntsager om dagen, viser den seneste kostundersøgelse fra 2008.

"Vi mangler at få folk til at spise flere grøntsager. Især de grove som kål, rodfrugter og gulerødder", siger Karen Eriksen.

Kræftens Bekæmpelse deler vurderingen, og arbejder via partnerskabet med Fødevarestyrelsen om kampagnen 'Seks om dagen' målrettet på at få danskerne til at spise flere grøntsager, fortæller projektkoordinator Gitte Laub Hansen.

"Grøntsager indeholder en masse vitaminer og mineraler, som er gavnlige og nødvendige for vores krop, og som er med til at forebygge kræft, sukkersyge, hjerte- og karsygdomme samt andre livsstilssygdomme", siger hun.

Når frugterne er så meget mere populær end grøntsagerne skyldes det især, at frugter er søde og handy. De er fra naturens hånd skabt i passende størrelser, der lige er til at tage med i tasken, forklarer Gitte Laub Hansen, mens grøntsager skal skrælles og tilberedes, før de er til at spise.

Nemme grøntsagsløsninger

Hos kampagnen 'Seks om dagen' er det et erklæret mål at få danskerne til at spise flere grøntsager, og det skal ske ved at tage udgangspunkt i folks hverdag, oplyser kampagneleder Vibeke Toft.

Ikke mindst børnefamiliernes hverdag, for de melder samstemmende og på tværs af sociale skel, at grøntsager tager lang tid og er besværlige at tilberede. Jo flere børn i familien, jo færre grøntsager bliver der serveret, viser undersøgelser.

"Derfor arbejder vi blandt andet sammen med detailhandlen om nemme grøntsagsløsninger såsom skyllet og snittet grønt, som bare skal i wok'en. Vi vil gerne nærme os det store udbud af udskåret grønt, som mange af vores nabolande har i supermarkederne, for det er en måde at imødekomme danskernes travle hverdag og få dem til at spise flere grøntsager", siger Vibeke Toft.

Læs mere