Helle Wagner Holm er underviser på ernæring og sundhedsuddannelsen, Ankerhus, Professionshøjskolen Sjælland
Privatfoto
KOMMENTAR: Hvem var den første professionsbachelor i ernæring og sundhed?
For en del år siden (små 2500 år) udtalte en viis græker følgende udødelige ord: ”Lad din medicin være din mad og din mad være din medicin” - et citat der viser sig også at være kendetegnende for professionsbacheloren i ernæring og sundhed
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Citatet stammer fra den græske læge Hippokrates, også kendt som den vestlige lægekunsts fader. Hippokrates kan dateres tilbage til ca.350 f.kr. Interessant udtalelse - specielt i lyset af, hvor meget Hippokrates syn på sundhed og sygdom har til fælles med uddannelsen professionsbachelor ernæring og sundhed.
Udover kosten var Hippokrates optaget af miljø og livsstilens betydning for det sunde liv, og han troede på legemets egen sundhedsfremmende og selvhealende kraft. Det lyder måske lidt mystisk, men det behøver det slet ikke være. Næste gang du får en skramme, eller et blåt mærke kan du jo ved selvsyn se, om det går over af sig selv, eller om du behøver lægehjælp.
Sygdom er ikke gudernes straf
Faktisk er grunden til at Hippokrates kaldes for den moderne lægekunsts fader, at han var det modsatte af mystisk. Hippokrates indvarslede en helt ny sundhedsvidenskab, baseret på systematiske observationer, erfaringer og fornuft, og afviste dermed hidtidige forklaringer på, at sygdom var et udtryk for gudernes straf. Her ses en direkte linje til, hvorfor videnskabsteoriske refleksioner og forståelse og anvendelse af videnskabelige metoder, er så fremherskende i uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Kritisk over for brug af medicin
Hippokrates var kritisk overfor andre lægers omfattende brug af medicin og ordinerede oftest hvile, kost og livsstilsændringer, både når det handlede om sundhedsfremme og når det handlede om behandling af sygdomme - og han gjorde mere end det. I nogle af historierne om Hippokrates fortælles det, at han endda kunne kurere kærlighedssyge og vække døde til live. Historien fortæller ikke noget om, hvorvidt moderne sundhedskampagner som "6 om dagen" har været anvendt i den sammenhæng?
Lægeløftet til professionsbachelorer i ernæring og sundhed
Måske har I hørt at lægeløftet også kaldes den hippokratiske ed? Hippokrates menes nemlig oprindelig, at have skrevet den ed færdiguddannede læger tager. Spørgsmålet er, om lægerne bør have eneret på en sådan ed, eller om den let omskrevet også kunne anvendes for professionsbachelorer i ernæring og sundhed? Specielt taget i betragtning Hippokrates fokus på kernekompetencer som kost, livsstil og miljø i forhold til sundhed og sygdom.
Prøv at læse nedenstående omskrivning af lægeløftet, så det passer ind i forhold til professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed:
"Efter at have aflagt offentlig prøve på mine i deernærings og sundhedsfagerhvervede kundskaber, aflægger jeg herved det løfte, til hvis opfyldelse jeg end ydermere ved håndrækning har forpligtet mit, at jeg ved mine forretninger som praktiserendeprofessionsbachelor i ernæring og sundhedstedse skal lade det være mig magtpåliggende, efter bedste skønnende at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn, at jeg stedse vil bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige uden persons anseelse, at jeg ikke ubeføjet vil åbenbare, hvad jeg i min egenskab afprofessionsbachelor i ernæring og sundhedhar erfaret, at jeg vil søge mine kundskaber fremdeles udvidende og i øvrigt gøre mig bekendt med og nøje efterleve de mig og mit fag vedkommende anordninger og bestemmelser"
Jeg formoder, at alle professionsbachelorer i ernæring og sundhed, uanset studieretning eller specialelinje alle vil være villige til at afgive et sådan løfte, hvis det var muligt.
Spørgsmål til refleksion
Sluttelig vil jeg i denne kommentar gerne opstille nogle spørgsmål, der kan danne baggund for yderligere refleksioner:
1) Hvad tænkte man om kost og sundhed før "den vestlige lægekunsts fader"?
2) Hvordan forholder det sig i den østlige verden?
3) Er Hippokrates syn på kost og sundhed ved at få en revival?
Og sidst men ikke mindst
4) Kan kærlighedssyge faktisk kureres med "6 om dagen"- og hvad er kærlighedssyge?
Ovenstående artikel er stærk inspireret af min kollega Thomas Aagrens artikel bragt i Ankernyt, det lokale blad udgivet til studerende og medarbejder på Ernærings og sundhedsuddannelsen, Ankerhus - University College Sjælland.