EL: Skolemaden skal være skattefinansieret

Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen mener, at der skal være skattefinansieret sund økologisk mad til børn i både skoler og daginstitutioner. Og så skal fedmeepidemien bekæmpes med lettere adgang til motion.

Publiceret Senest opdateret
Per Clausen vil gøre ernæringsmærket til en obligatorisk ordning

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er de tre vigtigste ting, du mener, skal gøres indenfor ernærings- og sundhedsområdet efter valget?

"For det første mener jeg, der skal indføres gratis sund økologisk mad i skoler og daginstitutioner. For det andet skal moms- og afgiftssystemet ændres, således at der kommer lavere moms på sunde fødevarer end på usunde fødevarer. For det tredje skal det sikres, at de fødevarer der bruges i den offentlige sektor, så vidt det er muligt, altid er økologisk produceret".

Mener du, der skal være differentieret moms på fødevarer?

"Ja. Momsen på fødevarer skal tage udgangspunkt i fødevarernes sundhedsværdi, og så skal økologiske fødevarer altid have en lavere moms end konventionelt producerede fødevarer".

Hvad skal der ske med ernæringsmærket?

"Der skal være et ernæringsmærke, men for at mærket skal have nogen som helst værdi, skal det være obligatorisk. Der skal samtidig være mulighed for både at give en positiv og en negativ mærkning. Principperne i det nuværende "Spist mest"-mærke er sådan set meget fornuftigt. Man skal bare sikre, at det er obligatorisk".

Hvad vil du gøre mod fedmeepidemien?

"For det første vi jeg sikre, at der er sund mad til alle børn i skoler og daginstitutioner. Jeg mener, at skolemad udover at være et måltid, også skal inddrages i det pædagogiske arbejde, så der også kommer et undervisningsmæssigt element omkring sund kost. Der skal være oplysningskampagner vedrørende fedmeforebyggelse. Og så skal der tages nogle initiativer, der kan få folk til at dyrke mere motion. Et element er at give cyklismen bedre vilkår og bilismen dårligere vilkår, og dermed understøtte folks mulighed for at dyrke motion. Særligt skal børn og unge få nogle sunde motionsvaner".

Læs hvad andre partiers fødevareordfører har af holdninger til ernærings- og sundhedsområdet op til valget på ernaeringogsundhed.dk