Ledighed

Det er umiddelbart svært for os at få øje på meget nyt eller frisættende i forslagene, siger formand for Lærernes a-kasse Morten Refskov.

Lærernes a-kasse giver nyt jobudspil hård medfart

Eksperter fremlagde i sommer et forslag til fremtidens beskæftigelsesindsats. Lærernes a-kasse er ikke imponeret, fremgår det af høringssvar.

Offentliggjort

“Den største frisættelse og afbureaukratisering af beskæftigelsesindsatsen nogensinde”.

Sådan beskriver et ekspertråd under beskæftigelsesministeret deres egne forslag til en forenkling og forbedring af bekæftigelsessystemet.

Beskæftigelsesministeriet har inviteret blandt andre Lærernes a-kasse til at komme med deres kommentar til forslagene, og i et høringssvar til ministeren underskrevet af formanden for a-kassen, Morten Refskov, lyder en af de første kommentarer sådan her:

“Det er umiddelbart svært for os at få øje på meget nyt eller frisættende i forslagene”.

Og læser man videre, fremstår formanden da heller ikke ligefrem imponeret over ekspertudvalgets forslag, der både rummer adskillige selvmodsigelser og forslag, der med Morten Refskovs ord, “uden succes har været prøvet tidligere”.

Ekspertgruppen blev sammensat i maj og er en del af et arbejde med at gøre beskæftigelsessystemet billigere og mere simpelt.

”Regeringen (…) ønsker at tænke beskæftigelsesindsatsens forfra. Borgeren skal i centrum, og der skal gives frihed til både sagsbehandlere og ledige samtidig med, at udgifterne skal reduceres med tre mia. kroner i 2030”, står der på ekspertgruppens hjemmeside fremtidensbeskæftigelsesindsats.dk

Her kan man også se en video, hvor udvalgets formand med et excel-ark i mange farver illustrerer, hvor mange komplicerede regler der er, når man bliver ledig, og hvor mange regler udvalget har afskaffet ved at gennemgå ”samtlige regler minutiøst”.

Formand foreslår obligatorisk a-kasse til alle

I a-kassens høringssvar kan man se, hvilke hår Lærernes a-kasse fisker op af ekspertudvalgets forslagssuppe. Men lærer-a-kassen holder sig ikke kun til at påpege fejl og selvmodsigelser. Morten Refskov kommer i sit brev til beskæftigelsesministeren også med organisationens egne forslag til at forbedre systemet. For eksempel foreslår han, at alle skal tvinges til at være medlem af en a-kasse efter eget valg:

”Reel nytænkning ville være at indføre obligatorisk medlemskab af en a-kasse for alle på arbejdsmarkedet, lempe kontrollen for alle ledige og fordele midlerne til uddannelse til alle a-kasser og alle ledige. Medlemmerne af Lærernes a-kasse har også brug for kompetenceudvikling. Det gælder ikke kun de ufaglærte, selvom vi som samfund har et særligt ansvar for den gruppe”, siger Morten Refskov.