Debat

Folkeskolens leder: Lad os teste det af

Folkeskolen opfordrer lærerne til at evaluere de nationale overgangstest, så alle input fra klasselokalerne kan komme med i udviklingen af fremtidens evalueringssystem.

Offentliggjort Sidst opdateret

I denne uge har de første elever taget Folkeskolens Nationale Overgangstest. Ikke lige det navn, man ville vælge for at signalere til hele befolkningen, at her sker noget vigtigt. Men måske meget passende til lærer-hverdagsredskaber på linje med andre test med tilsvarende usexede navne som ST og OS64.

Det er tid til at tage politikerne på ordet. Der er indgået en bred politisk aftale om at udvikle pædagogisk anvendelige færdighedstest i læsning og matematik i stedet for de forkætrede adaptive test.

Overgangstestene er – som navnet siger – bare en overgang. Opgaver fra de gamle nationale test sat i rækkefølge på testogprøver.dk til brug, mens man arbejder på at udvikle fremtidens evalueringssystem. Og som Dansklærerforeningens Ida Geertz-Jensen siger til folkeskolen.dk/dansk, så kunne ministeriet godt have bedt lærerne om at give feedback, om kan bruges i udviklingen af de nye test.

Den forglemmelse vil vi her på Folkeskolen gerne rette op på.

Jeg vil gerne opfordre alle lærere, der har elever til nationale test i tiden her frem til jul om at evaluere testene, så vi får samlet alle relevante input. Er det de rigtige læse- og matematikfærdigheder, der testes? Giver testresultaterne et realistisk billede af elevernes niveau – og kan du bruge det til noget som lærer? Fungerer testene, som de skal, både for de svage og de dygtige læsere? Giver testen et billede af, om eleven læser hurtigt eller langsomt? Er mulighederne for at give nogle elever særlige vilkår passende? Er der konkrete matematikopgaver, der er tvetydige eller på anden måde problematiske? Hvordan reagerer eleverne på testene? Og så videre og så videre.

Skriv dine erfaringer i kommentarsporet under lederen her. Eller, hvis du vil være anonym eller har brug for at gå meget i detaljer med opgaverne på et tidspunkt, hvor testene stadig er i gang, så skriv til folkeskolen@folkeskolen.dk og skriv ’overgangstest’ i emnefeltet.