Karakterskala
Robert Wicher
Forslag graves frem igen:
Nu skal karakterskalaen justeres
Regeringen, SF og Dansk Folkeparti vil finde ekspertrapporten fra 2020 frem igen og afsætte penge til en justering af karakterskalaen
”Vi har i SF kæmpet i årevis for at få en ny karakterskala og et karakterfrit 1.g. Det kommer nu", lød det i aftes fra en glad undervisningsordfører for SF, Sofie Lippert Troelsen. Og en justering af syv-trins-karakterskalaen har også været et længe næret ønske på den anden side af regeringen, hvor Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti, også har været med til at få en plan for en justering af karakterskalaen med i tirsdagens aftale om den nye ungdomsuddannelse, epx.
“Dansk Folkeparti glæder sig over, at vi med denne aftale ud over en oprettelse af en praktisk gymnasieuddannelse - epx - sikrer landdistriktsgymnasierne, afskaffer færdiggørelsestaxameteret, gør det markant billigere for børn fra lavindkomstfamilier at komme på efterskole, indfører et karakterkrav på 7 og 6 for at komme i gymnasiet og påbegynder en justering af karakterskalaen", lød det i aftes fra Alex Ahrendtsen.
I 2007 blev 13-skalaen erstattet af syv-trinsskalaen, som bl.a. indførte minuskarakteren -2. Siden 2020 har der ligget en rapport klar med anbefalinger til justeringer af den udskældte skala, og det er den, regeringen, SF og Dansk Folkeparti nu har aftalt at finde frem igen.
”Det er ikke en ny karakterskala", sagde børne- og undervisningsmister Mattias Tesfaye i P1 Morgen, "men vi vil gerne justere den eksisterende karakterskala, hvor vi kan se at midt på skalaen er der nogle meget store hop fra fire til syv til ti. Og der kan jeg høre fra mange af dem, der underviser og giver karakterer, at de hop er for store. Man kunne for eksempel gøre det, som et ekspertudvalg har anbefalet, at fjerne syvtallet og erstatte det med et sekstal og et ottetal, så vi har 0-2-4-6-8-10-12”.
12+
Der er dog langt fra enighed om, hvordan skalaen skal justeres. Den nuværende skala er blevet kritiseret for sin mangeltilgang, hvor karakterbeskrivelserne tager udgangspunkt i, hvor meget præstationen mangler i at opfylde målene. Og den er blevet kritiseret for, at der er alt for langt talmæssigt spring mellem midterkaraktererne 4 og 7, for at der gives for mange 10- og 12-taller og så kritiseres den også for minus-karakteren -03. I 2019 lancerede daværende undervisningsminister Merete Riisager (Liberal Alliance) ideen om en 12+-karakter, som i lighed med det hedengangne 13-tal kunne bruges til at belønne en særlig præstation uden at trække gennemsnittet op. Og SF stillede året efter forslag om netop karakterskalaen med 0-2-4-6-8-10-12, så den stadig indeholder syv trin, men springene mellem karaktererne er ens.
Hidtil er alle planer om en justering af skalaen strandet, men ifølge Altinget har partierne denne gang forpligtet sig til at fremlægge konkret finansiering til en justering af karakterskalaen.