Relanceret site tilbyder masser af ny inspiration til undervisning i nabosprog

Sitet Norden i Skolen er blevet relanceret med et overflødighedshorn af film, tekster med opslags- og oplæsningsfunktioner, opgaver og sågar en julekalender. Og der kommer også mulighed for kurser.

Offentliggjort Sidst opdateret

"Det nordiske samarbejde er vigtigere end nogensinde. For vores fælles værdier bliver presset rundt om i verden".

Sådan lød det fra tidligere minister og formand for Foreningen Norden Lars Barfoed, da han holdt tale på Nationalmuseet forrige tirsdag.

Foreningen Norden er startet ud fra en lærers ide om at 'kendskab skaber venskab', og anledningen var da også netop ny opdateret hjælp til lærerne, så de kan lære eleverne om Norden.

Undervisningssitet Norden i Skolen har nemlig fået en stor opgradering, både i form af masser af nye undervisningsforløb, nordiske kortfilm, tekster med smarte oversættelses- og opslagsfunktioner og bedre funktionaliteter på fx deres datingservice for skoler, der gerne vil have en nordisk venskabsklasse eller bare en anden elev at tale med fra et af de andre lande.

Sitet har tidligere været henvendt til dansklærere, men nu er der også forløb til historie, samfundsfag og naturfag. Og så er der også kommet nye temapakker om fx ligestilling mellem kønnene, og der er 23 andre temapakker på vej.

Lige nu kører julekalenderen 'Den store nordiske julechallenge', hvor elever kan høre de tre hovedpersoner tale hver sit nordiske sprog i hver dags 5 mins lydfortælling og lave sjove aktiviteter og opgave til den.

Og så er der en filmkonkurrence i samarbejde med Busterfilm, hvor eleverne fra hele norden kan lave film og lægge op.

Håber at nå ud til mere end 700.000 elever

"Vi forventer at kunne nå ud til 726.000 elever, men vi savner noget politisk engagement", sagde programchef på Norden i Skolen Thomas R. Henriksen, som præsenterede det nye site.

Det fik han fuld opbakning til fra tidligere undervisningsminister Bertel Haarder og mangeårigt medlem af Nordisk Råd Bertel Haarder, som også holdt tale til lanceringen.

Tidligere undervisningsminister Bertel Haarder har altid brændt for det nordiske samarbejde, og han er ked af, at brugen af den norske serie Skam druknede i uenigheder om rettigheder.

"Det nordiske samarbejde bliver prioriteret alt for lavt. Det europæiske samarbejde har 32.000 mennesker siddende i Bruxelles, som støber kugler og følger op på dem. Der sidder 100 i det nordiske samarbejde, og de behandler bare ansøgninger. Holdningen er den samme på Christiansborg", sagde han.

Bertel Haarder brænder selv for det nordiske samarbejde og har altid gjort det. Han understregede også lærernes vigtige rolle.

"Det ville gøre en stor forskel, hvis lærerne gjorde noget i folkeskolen. Jeg fik læst alle Bjørnstjernes romaner højt i skolen, og vi skulle opgive svenske tekster til eksamen. Læreplanerne er uændret, for det har jeg sikret gennem mange år, men lærerne prioriterer højt nok det ikke, og det er en stor fejl. Derfor er jeg så glad for det her initiativ", sagde han med henvisning til det nylancerede site.

Efteruddannelse til lærerne

Den kritik synes formanden for dansklærerforeningens folkeskolesektion Ida Geertz-Jensen dog ikke helt passer.

Hun har en oplevelse af, at lærerne arbejder med det nordiske.

"Jeg synes ikke, man skal lange ud efter lærerne. For selvfølgelig arbejder vi med det nordiske. Men skal det have den effekt, man ønsker, så skal man arbejde væsentligt mere med det, end man gør i dag, og det skal være en integreret del og ikke kun i danskfaget".

Ida Geertz-Jensen mener, at der kan være en udfordring i, at folk jo gerne vil gøre det, de er gode til, og hvis man selv har svært ved at forstå svensk og norsk, kan det være en vanskelig opgave.

"Det kræver, at man tør stå i den usikkerhed. Men det er godt, at man gør det, for det viser også eleverne, at det er okay for dem at stå i den, når de møder folk fra andre nordiske lande".

Musiklærer og sanger Lucy Mardou er selv norsk, gift med en islænding og bor og arbejder i Danmark. Hun sang sine egne sange til lanceringen og fortalte, hvordan hun kan se, at materialerne på sitet kan gavne undervisningen i nabosprog, som hun synes, der er for lidt af.

Hun har selv en kæphest i det nordiske og var på studietur til Lysebu og lære om Norges historie og litteratur allerede, da hun læste til lærer, og det har sat sig i kroppen.

Derfor er hun også superglad for, at Danmarks Lærerforening nu sammen med Foreningen Norden vil tilbyde endagsseminarer for dansklærerne.

"Jeg håber, at dansklærerne vil gå hjem fra de kurser og tænke, 'yes, nu skal jeg bare ud og undervise helt vildt meget i nabosprog'. Det bliver til næste skoleår og forskellige steder i landet. Det glæder jeg mig meget til", siger hun.

Julekalender præsenteret med norsk sang

På det nye site kan man også finde en lyttejulekalender, hvor tre børn er med i den store nordiske julechallenge, som foregår i alle de nordiske lande.

Den blev præsenteret på dagen af 38 elever i nissehuer fra Slotparkens Friskoles kor. Sammen med deres musiklærer fremførte de 'Selmas Sang' fra den norske julekalender Snöfall.