Anmeldelse

Ole Lund Kirkegaard

Ole Lund Kirkegaard

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret
Fascinationskraften ved Ole Lund Kirkegaards litterære univers synes ikke at have aftaget spor i de fire årtier, der er gået siden hans debut. I 2009 udkom i Trine Mays forfatterserie en elevhenvendt bog om hele forfatterskabet. Nu har voksne Ole Lund Kirkegaard-tilhængere så fornøjelsen af denne, mere teoretiske, fremstilling om tilblivelsen af de slidstærke børnebøger.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Torben Weinreich analyserer grundigt og indsigtsfuldt, hvad der gjorde denne antiautoritære, nu kanoniserede, forfatter og tidligere skolelærer så unik. Dét i et lettilgængeligt sprog, hvor Weinreich ikke desto mindre formår at formidle seriøs litteraturteori, der til fulde underbygger de konklusioner, han drager.

Fakta:

Titel: Ole Lund Kirkegaard

Forfatter: Torben Weinreich

Pris: 250 kroner

Sider: 156 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Med i købet får man et spændende tilbageblik på dansk børnelitteraturs historie, som tydeliggør, hvor banebrydende Ole Lund Kirkegaards litteratur var, da den blev til fra slutningen af 1960'erne.

Min eneste anke mod bogen er, at den i sit layout lidt misforstået efterligner Ole Lund Kirkegaards egne bøger. Det fungerer udmærket med de talrige, originale illustrationer, da man ikke kan antage, at læseren kender alle Ole Lund Kirkegaards værker udenad, og de virker som gode remindere. Men de mange, usædvanligt stort opsatte citater og sentenser, hvoraf enkelte fylder op mod en halv side (og stjæler udsynet til pagineringen), er efter min opfattelse forstyrrende og helt uden anskueliggørende værdi. Det undrer især, da Weinreich er så velskrivende, at han slet ikke behøver ty til dens slags forsimplende metoder.

Bogen indeholder en fyldig bibliografi, en filmografi, litteraturhenvisninger, et særdeles informativt noteapparat og titelregister. Den vil være et godt værktøj for enhver, der vil inddrage Ole Lund Kirkegaards bøger i deres undervisning eller bare har lyst til at vide mere om forfatterskabet.