Anmeldelse

Mundtligt

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har i mange år været ivrigt optaget af den procesorienterede skrivepædagogik, og nu er tiden kommet til en tilsvarende pædagogisk interesse for mundtligheden, som dog er de fleste elevers mest anvendte udtryksform både i skolen og uden for skolen.

Til Gyldendals serie »Udtryk« har forfatteren udarbejdet denne lille bog. Den henvender sig til elever i 7.-10. klasse og er bygget op omkring tre sagsforhold, nemlig afsender af mundtlig formidling, modtager af mundtlig formidling og om at holde sig til sagen. Hvert af de tre forhold problematiserer en række delemner. Afsender af mundtlig formidling skal således være opmærksom på troværdighed, kropsholdning, gestik, stemmeføring, taletempo og øjenkontakt. Det andet forhold handler om afsenderens opmærksomhed på modtageren, og forholdet belyses ud fra de tre appelformer logos, etos og patos, samt hvad afsenderen kan gøre, for at modtageren kan hjælpes til at fastholde koncentrationen. Det tredje forhold handler om fokus, altså om væsentligheden af at holde sig til sagen og om at argumentere.

Bogen skelner mellem øvelser og egentlige opgaver. Øvelserne foregår i klassen, og jeg tror, de umiddelbart vil engagere eleverne. Mange af øvelserne har en vis genkendelighed fra elevernes hverdag. De tre sagsforhold trænes ved hjælp af en opgave, som kræver hjemmeforberedelse. Eleverne vil kunne identificere sig med den situation, som opgaven skal formidles i både i skolen og uden for skolen.

Helle Hvass formidler de faglige aspekter ved mundtlighed på en klar og tiltalende måde. Sprogtonen er venlig uden at være overdrevent kammeratlig. Alt i alt et godt og smukt undervisningsmateriale til et par ugers arbejde.