Anmeldelse
Fatima
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'Fatima' er en anderledes og meget tankevækkende bog på 83 sider. Bogen foregår i Yemen i midten af 1990'erne. Den syvårige pige, Fatima, lever i en traditionel muslimsk familie, hvor man følger Allahs påbud. Det handler blandt andet om skolegang, omskæring og pigernes plads i familien. Fatima skal passe sine mindre søskende, desværre kommer en mindre søster en dag ud for en ulykke, som betyder, at hun skal på hospitalet.
I mellemtiden er to danske sygeplejersker ankommet til byen for at arbejde på byens hospital. Fatima kommer i kontakt med den ene, som hedder Katrine. Der opstår en nærmere kontakt mellem de to i forbindelse med søsterens ulykke.
På et tidspunkt, når pigerne er syv-otte år, skal de omskæres. En af Fatimas veninder bliver meget syg af det voldsomme indgreb, og Katrine tilkaldes for at redde pigen. Denne oplevelse sætter mange tanker i gang hos Fatima, og hun begynder at frygte den dag, hvor det er hendes tur.
Der sker mange andre ting i landsbyen i Yemen, og de danske sygeplejersker holdes pænt i baggrunden. Men sidst i bogen bliver de accepteret af byens kvinder, hvilket betyder meget i den del af verden.
Det er Lise Andersens første bog, og den er velskrevet, spændende og meget informativ om nogle forhold, som ligger langt fra vores breddegrader (bogen har en fin ordliste). På grund af afsnittet om omskæringen bør bogen indgå i et forløb i orientering eller dansk, hvor man snakker om fremmede leveformer. Bogen kan også bruges som oplæsningsbog og er henvendt til elever i 5.-6. klasse. Desuden bør bogen have en fast plads på alle skolernes biblioteker.
Bogen er flot illustreret af Kirsten Raagaard, og især omslaget virker meget tiltrækkende. En flot debutbog.