Anmeldelse

Arangutang

Tidstypisk og tiden værd

Romanen rammer nerven i det at være ung, er skarp i tonen, selvironisk i sit udtryk, og den er absolut et bekendtskab værd for de unge læsere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sanne Munk Jensen, blandt andet kendt for ungdomsromanerne "Nærmest hinanden" (2002) og "En dag skinner solen også på en hunds røv" (2007) har skrevet endnu en ungdomsroman, hvor hun på fin vis rammer nerven i det at være ung …

Fakta:

Titel: Arangutang

Forfatter: Sanne Munk Jensen

ISBN: 9788702122237

Pris: 200

Sider: 172

Forlag: Gyldendal

Sigga, den 16-årige nordjyske hovedperson, tager sammen med veninden Ditte på sommerferie til Kreta (alt var desværre udsolgt på det ellers foretrukne feriemål, Sunny Beach). Ditte – tankeløs, selvcentreret, naiv og ikke mindst opsat på en hurtig sommerkulør - får allerede på førstedagen en gedigen forbrænding, hvilket de næste dage giver Sigga tid til og mulighed for at nyde den græske ø på egen hånd – eller mere præcis sammen med den lækre, græske og noget ældre bartender Evaristo.

Evaristo tager hende med rundt på øen på sin motorcykel, tager hende med hjem og tager hendes mødom. De nyder den første uge af ferien sammen, men det viser sig, at han (selvfølgelig) har både kone og barn, og så er der hurtigt sat en stopper for det forhold.

Tilbage i Danmark er der udfordringer nok. Venskabet med Ditte viser sig at være på både godt og ondt, Siggas mor har travlt med sig selv og med at pleje den affære, hun har kørende med vennens far, og der er i det hele taget nok at holde styr på for Sigga, som skal forsøge at navigere igennem det hele. Heldigvis er der barndomsvennen Patrick …

Romanen er på mange måder typisk for vores tid, og den lægger sig i strømmen af ungdomsromaner, som tegner et billede af et kompliceret ungdomsliv, hvor udfordringer og problemer regner ned over de unge hovedpersoner. Heldigvis er Sigga både velreflekterende, selvstændig og i stand til at træffe sine egne beslutninger. Og så er hun troværdigt og sympatisk skildret som person, så man som læser kommer godt ind under huden på hende.