Anmeldelse

Peters Jul

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis der er nogen enkeltpersoner, der skal tilskrives æren for, at de danske juletraditioner ser ud, som de gør, så må det være Peter Faber med lejlighedssangen »Højt fra træets grønne top« og Johan Krohn med »Peters Jul«. Træet ind, pynten på, maden ned, danse rundt og pakke op. Alt andet er raffinementer, hvad enten de kommer fra folkedybet, Coca-Cola eller Illum.

Derfor er der en oplagt anledning til i skolen at arbejde med kilderne i julemåneden, og »Peters Jul« er altså en af dem. Den blev oprindeligt illustreret af Pietro Krohn og Otto Haslund i 1866, udvidet og revideret af Pietro Krohn få år efter. Tre generationer senere søgte Herluf Jensenius at modernisere stregen, men uden at kunne slå Krohn af banen. Nu er der så gået yderligere et par generationer, og Mads Stage byder sig til med en udgave, der ifølge bogens bagsidetekst har »både fornyet og på samme tid bibeholdt den nostalgiske julestemning «. Mads Stage mestrer som få at skabe stemning med lys okker og lys lilla, og de to farvetoner dominerer bogen. Stregen er den sikre og dekorative. Alt sammen som vi kender Mads Stage fra udsmykningsarbejder, kalendere og postkort. Men jeg savner liv i skildringen. Mange af personerne er placeret stift i omgivelserne i modsætning til for eksempel den gås, der skræmt flygter fra sin bøddel. Og de historiske kulisser forekommer mig at være dekorativt ahistoriske, for eksempel sammenlignet med de historisk researchede og fortællende billeder, som Svend Otto S. i sin tid gav os i Fabers »Højt fra træets grønne top« og i H.C. Andersens »Grantræet«.

Det virker, som om Mads Stage har placeret sig mellem de to stole, der er gjort af julenysgerrig fortid og af juleoplyst nutid. Tilbage er blevet en dekorativ nostalgi, som kan være fin for en coffeetable-bog, men som det er svært at stille noget op med i undervisning.

Der foretrækker jeg Krohns 130 år gamle illustrationer, som er autentiske. Så kan vi selv putte nutid på. Og måske lytte til teksten i Michael Bundesens indspilning fra 1995. For én ting er sikkert og vist. Det er svært at komme uden om »Peters Jul«, hvis man vil undervise i dansk jul.