Anmeldelse

Øvelse gør mester

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv i en tid, hvor det gælder om at have en mission, formulere sin vision og beskrive vejen til målet i fokuspunkter med tilhørende handleplaner, er livsvisdom ikke at foragte. Ja, den kan få en til at lytte til den færøske kælling, som satte hårdt mod hårdt ved at vende røven mod nordenvinden, dreje kroppen 90 grader og give de angelsaksiske vinde baghjul.

Det, der adskiller livsvisdom fra management, er sanset erfaring, og den er gennem tiderne blevet formuleret i knappe og huskværdige sætninger, som vi kalder ordsprog. På Matthæusgades Skole på Vesterbro i København står sådanne fyndsætninger skrevet på væggene, et tilbud om daglig refleksion. Og i »Øvelse gør mester« er der samlet og forklaret 75 af slagsen.

Det gode ved livskundskab er, at dens gyldighed som regel er bundet til bestemte situationer, mens man i en anden situation kan nå frem til den modsatte leveregel. Hastværk er lastværk, men man skal ikke opsætte til i morgen, hvad man kan gøre i dag.

Derfor er en samling som denne god til filosoferen over tilværelsen, selv om den lige netop blandt sine få opgaver mangler opfordringen til at vurdere, om den modsatte leveregel også gælder i nogle situationer.

Faktisk hjælper Rasmus Juuls konturfaste, ofte morsomme og iøjnespringende situationsbilleder både på forståelsen og i enkelte tilfælde på spørgsmålstegnet ved forståelsens almengyldighed. For eksempel er det da ganske uklart, hvorfor man skal feje for egen dør først, når nu det kan glæde naboen, at man tager hendes fortov først.

Bogen er en god lille åbner for ordsprogenes livskundskab for alle skolens aldersgrupper. Følg så bogens opfordring til at finde flere, for det er gratis. Og hvis man kan få suppleret med de mange tyrkiske, jugoslaviske, pakistanske, somaliske og arabiske ordsprog, så er der måske mulighed for at opdage noget helt utroligt om den livserfaring, der er gjort rundt omkring på kloden.