Anmeldelse
Zakarias – og alle de andre
Letlæsningsbøger med litterære kvaliteter
Bare fordi det er let at læse, behøver det ikke at være uden substans. Se bare på Mira og Zakarias.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Oprindeligt blev Naja Marie Aidts populære historier om Zakarias udgivet som små selvstændige bøger i 2005, men nu har forfatteren og digteren skrevet teksten igennem, den er blevet læsepædagogisk bearbejdet, nyillustreret af Mikkel Straarup Møller og udgivet i en samlet udgave som ”Zakarias – og alle de andre” i "Læs løs"-serien fra Gyldendal. Og de fem fine og velskrevne historier er en sand nydelse at læse.
Fakta:
Titel: Zakarias – og alle de andre
Forfatter: Naja Marie Aidt
Illustrator: Mikkel Straarup Møller
Pris: 197,50
Sider: 61
Serie: Læs løs
Forlag: Gyldendal
Titel: Mira elsker fredag
Forfatter: Sabine Lemire
Illustrator: Rasmus Bregnhøi
Pris: 178,75
Sider: 48
Serie: Læs løs
Forlag: Gyldendal
De fem historier handler om ”Det store træ og Ali”, Ali er Zakarias' gode ven, når han besøger sin far, om ”Ulykken” eller rettere frygten for, at der skal ske noget, hvis man træder på mellemrummet mellem fliserne på fortovet for eksempel, ”Farmors bil” er en rød sportsvogn, som hun fræser rundt i. Farmor kalder i øvrigt Zakarias for Ole, det er lettere at huske, synes hun. ”Ferie med far” handler om en kanotur med farmand til Sverige, og i ”Zakarias mærker sin fødselsdag” bliver han 11 år og får lige det, han har ønsket sig: en mobiltelefon. Naja Marie Aidt får elegant og suverænt en masse ting flettet ind i historierne: de små mod de store, at blive væk, Zakarias' forældres skilsmisse og tiden efter med mere. Det er flot kunst i en letlæsningsbog.
”Mira elsker fredag” er en skøn lille letlæsningsbog i "Læs løs"-serien om Mira, der elsker fredag, fordi fredag betyder fridage, slik og ingen lektier. Det pinlige er imidlertid at have en mor, der køber nøddemiks, når man har venner på besøg fredag aften. Og vil Miras mor egentlig selv spise kål i stedet for chips?
Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi har fat i en god ende, når det drejer sig om at kreere en god historie om den uforlignelige og ukuelige Mira. Fin lille historie, der er værd at sætte øjnene i! "Mira 3" modtog i november Orla-prisen 2019 i kategorien ”Den hovedperson, man ikke glemmer”. Det forstår man godt.