Anmeldelse

Hvilken verden lever du i?

Hvilken verden lever du i?

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Dingo"-bog nummer 1.000 er udkommet. Og jeg er vild med "Dingo"!

Fakta:

Titel: Hvilken verden lever du i?

Forfatter: Kåre Bluitgen

ISBN: 9788702114294

Pris: 173,75 kroner

Sider: 48 sider

Serie: Vild Dingo

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Kåre Bluitgens "Hvilken verden lever du i?" er endnu en fremragende bog. Og en vigtig bog, som alle børn bør læse. For den tematiserer det, overskriften fortæller: Hvad er det for en verden, vi lever i?

Den realistiske roman handler om Benjamin, der fylder 12. Han er klemt i livet - bor alene med sin mor, der må vende hver en 50-øre for at få pengene til at slå til. Samtidig går han i en klasse, hvor man er udenfor, hvis ikke man har den nyeste mærkevaretrøje. Så han er udenfor. Ligesom klassekammeraten Urd, en hippiepige, der får sit tøj fra genbrugsbutikker.

Til sin fødselsdag ønsker Benjamin sig kun en ting: den 1.000 kroner dyre nye, populære mærkevaretrøje. Det er hans eneste håb om at blive en del af klassens fællesskab. Benjamins følelser og indre kamp frem til fødselsdagen - kampen mellem solidaritet med sin mor og ønsket om at blive lukket ind i klassens fællesskab - er det, der driver handlingen frem. Benjamin formår ikke selv at problematisere det mønster, der er i klassen. Han vil bare lukkes ind.

Bogen tematiserer det vigtige, at børn i dag i så høj grad socialiseres til (og socialiserer hinanden til) at blive forbrugere og derfor også kommer til at vurdere sig selv ud fra, hvorvidt de formår at have et højt forbrugsniveau eller ej. Som sådan er det en rigtig vigtig bog, Kåre Bluitgen her har givet danske børn som et muligt element i deres personlige udvikling og dannelse. Og pointen i slutningen er, at der findes en anden vej. Solidaritetens.

"Dingo"-serien har budt på mange gode bøger i min tid som anmelder. En af de helte, jeg elsker at følge i tykt og tyndt, er Jack Stump, skabt af Henrik Einspor. Jeg glemmer aldrig "De dødes tivoli" - gys og gru på en skæg og underfundig måde.

To andre favoritter er den helt vidunderligt skægge og overraskende "Uhyret i skoletasken" af Kim Dalsgaard. Og Benni Bødkers "Dem i nr. 9", som er lige så rædselsvækkende som filmen "The Shining". Jeg turde næsten ikke åbne øjnene for de billeder, de næste sætninger kunne skabe i mit hoved.

Også de mange gode illustratorer skal fremhæves. Selv er jeg meget begejstret for Mårdøn Smets eventyrlige streg og Jan Solheims fantasifulde tegninger af Jack Stumps verden. Og Mads Thembergs illustrationer af Iben Harboes serie om Selma Z er suveræne: Her må være tale om et helt usædvanligt samarbejde mellem forfatter og illustrator. Illustrationerne viser verden så grotesk, som den opleves af Selma.

Også Mikkeline Gudmand-Høyers serie om "Skaterslænget" er pragtfuld i sin karaktertegning og i sine miljøbeskrivelser - både i tekst og illustration. Og til de helt nye læsere lavede Helle Dyhr Faurholdt serien om Tor - både lydrette og fulde af handling. Godt gået!

For de større børn kom i sommer "Dingo Ung Roman"s "Kugler over Nørrebro" af Ellen Holmboe og Dorte Lilmoses "Er du okay?" og "Hvad tror de selv?" Masser af superintense læseoplevelser! Og her er så en til.