Anmeldelse

Læsetaklinger

Læsetaklinger

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette materiale leverer den lovede vare. På bagsiden står der, at det "er til elever på mellemtrinnet, der skal arbejde i et struktureret og tidsbegrænset forløb med læseforståelse". Det er bygget op omkring en historie på 25 kapitler, tydeligt skrevet til formålet. Dagens kapitel står på højre side, de tilhørende opgaver på venstre. Bagest er der to lærersider, som uddyber, hvordan forløbet skal tilrettelægges, og hvilke overvejelser læreren må gøre sig. Der er mange gode, konkrete forslag til at lære eleverne at læse med forståelse: personkort, ordkort, se efter spor i teksten, forudsigelser og så videre. Det hele er lige efter bogen og lige til at gå til.

Fakta:

Titel: Læsetaklinger

Forfatter: Kirsten Koch Jensen

Pris: 60 kroner

Sider: 56 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Svagheden ved dette materiale er helt klart selve historien. Det virker, som om opgaverne er udarbejdet før teksten, og så er teksten bygget op omkring de "læsetaklinger," der har været målet i det pågældende kapitel. Litteraturundervisning på alle klassetrin skal bygge på kvalitetstekster, og det mener jeg ikke er tilfældet i "Læsetaklinger".

Selve historien er vist inspireret af Peter Mouritzens "Dødningedukken", som er en fantastisk gyser til børn i den pågældende aldersgruppe. Hvorfor ikke bruge den til at lære børn at arbejde med tekster? Når man tilrettelægger som her, er der risiko for, at historien "takles" ihjel, at eleverne ikke oplever glæden ved et godt gys.

I øvrigt er der megen inspiration at hente, og jeg tror, at mange alligevel vil få noget godt ud af materialet. Teksten er tilgængelig på syntetisktale.dk