Inspiration - Dansk

Dansklærere skal give glæden ved litteratur videre til eleverne, og det kan være en svær opgave, skriver lektor.

Sommerferien står for døren: Her er fem bøger til dansklæreren og fem til eleverne

Lektor på læreruddannelsen i Aalborg har boganbefalinger til dansklærerne og deres elever. For med litteratur får vi muligheden for at se verden med en andens øjne.

Offentliggjort

”Hvorfor skal vi altså læse? For at forøge vor indsigt, aflægge vore fordomme og blive i stedse højere grad personligheder”, sådan lød det fra Georg Brandes i 1908 om glæden ved at læse litteratur.

Dansklærere har en stor opgave. Dels skal de lære eleverne at læse og skrive, det går jo, men de skal også give glæden ved litteratur videre til eleverne. Det sker bedst, når man selv læser bøger.

Mine studerende på læreruddannelsen kommer ofte uden at have en hverdag fyldt med litteratur. Mange af dem ser ikke sig selv som læsere. Det prøver vi at ændre på i løbet af uddannelsen. Man skal læse bøger, når man er dansklærer og dansklærerstuderende. Gode bøger.

Så her er nogle anbefalinger. Læs med. Alle bøgerne vil formentlig berige jeres liv. Nogle bøger vil også være urovækkende. Sådan er det.

Del gode ideer

Vil du bidrage til Folkeskolens inspirationsunivers? 

Så send en mail med dit indlæg til inspiration@folkeskolen.dk

Medsend gerne et billede af dig selv, som vi må bruge.

Først kommer der fem bøger til dansklærerens egen litteraturglæde. Dernæst fem bøger, der vil være ”dansklærerbøger”, altså bøger, der kunne være gode valg til (nogle af) jeres elever. Jeg har valgt. Andre ville formentlig vælge andre.

Fem bøger til dansklæreren

Stine Pilgaard: Meter i sekundet. Lyt til bogen. Eller læs den. Den er munter, den er sommerlig, og så er flere af sangene i bogen fantastisk gode.

Caspar Eric: Nye balancer. Ja, det er en digtsamling. Og Caspar Eric er en stemme, der fortjener at få plads. I kan også lige tage Glenn Bechs: ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”, når I nu er i gang.

Johannes Vilhelm Jensen: Kongens fald. Det kan ikke siges klart nok: Dansklærere skal have klassikerne med sig. Flere af dem. Og ”Kongens fald” er en roman, man må have læst.

Tove Ditlevsen: Barndommens gade. Den holder altså som roman. Og når man nu er i gang, så læs også en digtsamling af samme Tove.

Peder Frederik Jensen: Rans vilje. Det er en roman om oversvømmelsen på Lolland og meget mere. Det er en roman om Roar, sømanden der har fravalgt alle andre mennesker og som ønsker at leve, bo og dø i ensomhed på den lille ø syd for det landfaste Lolland. Han har haft en hård barndom, hvor alle hans søskende endte i små kister, før de blev voksne. Han kom i lære som kistesnedker, men rømmede fra hjemmet, hvor moderen (der blev alene med børnene) var blevet mere eller mindre sindssyg af de mange dødsfald.

Fem ungdomsbøger til dansklærerens elever

Kenneth Bøgh Andersen: Djævelens lærling. Den er gammel, den er fra 2007, men det er første bind i ”Djævleserien”. En serie, hvor intertekstualiteten er fremherskende, og hvor det onde uafladeligt kæmper mod det gode.

Kim Fupz Aakeson og Sanne Munk Jensen: Au Pair. Det er klasseskel og aupair-arbejde i Hellerup. Det er Irene fra Ringkøbing, der kommer til storbyen.

Kathrine Assels: Franka Carlsens katalog over katastrofer. Den første sætning er på 66 ord, en lang sætning med mange bogstavrim, fine beskrivelser og referencer til tid og sted: En gymnasiefest med udklædning. Således formår forfatteren at få læseren på sporet med det samme.

Maja Lunde: Vindmageren. Og illustrationerne er af Lisa Aisato. Det er en kompleks fortælling. Der er mange handlingstråde, men gennem det hele går en humanisme fulgt på vej af ord og billeder. Det er en bog, man kan læse op fra. Man kan også læse den selv – i et langsomt tempo og nyde æstetikken i udgivelsen.

Sofie Riis Endahl: Pixie lever stadig. Det er en ung forfatter. Hun skriver om unge. Og det gør hun godt.

Litteratur giver en mulighed for at se verden med den andens øjne, som filosoffen Martha Nussbaum siger. Det er der brug for. Altid.

P.S.

”Det er som det altid
har været
                     Alfabetet
Er mit bedste legetøj.
Jeg vil lege med det
lige til det bliver for mørkt
til at jeg kan sé det.”

- Dan Turèll.