Rygterne om håndskriftens død er stærkt overdrevne

Håndskrift er ikke længere obligatorisk på læreruddannelsen, og børn og unge skriver sms og facebook, så de får hård hud på fingerspidserne. Men håndskriften - den lever stadig i bedste velgående, viser ny undersøgelse.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Håndskriften er ikke slået ud af sms og facebook, den lever i bedste velgående, viser ny undersøgelse.

Den er unik, den er en del af dig selv. Som zebrastriber tegner den et særligt mønster. Håndskriften.

Det er i hvert fald sådan børn og unge fra Holbæk, Hørsholm og Sønderborg beskriver den gode gamle håndskrift i konkurrencen "Ta' hånd om håndskriften", som kørte hos Bog & Idé her i sommer.

For at være med i konkurrencen skulle man svare på spørgsmål som: Hvordan har du det med at skrive i hånden? Er det nemt eller besværligt? Viser din håndskrift, hvordan du har det?

"Flere voksne har afleveret kuponer med spændende refleksioner, men det er faktisk de unge, der kommer med de mest dybe overvejelser. En pige sammenligner håndskrift med zebrastriber, og en dreng synes, håndskrift er hemmelig og passer til dagbøger og kærestebreve", siger lektor fra University College Nordjylland Annie Hjort Pedersen, der har gennemgået alle bidragene.

"En pige på otte år savner sin søster, der er på efterskole, og derfor skriver hun breve til hende. Der er mange gode eksempler på, at håndskrift er en del af én selv, og at det netop er det, der gør den interessant", tilføjer Annie Hjort Pedersen, der underviser lærerstuderende i skrivning og har udgivet bøger om skriveundervisningen.

"Vi lærer ikke skriveteknik i skolen"

Selv om konkurrencen ikke har handlet om, hvordan skriften ser ud, har Annie Hjort Pedersen også set på formen. "Vi lærer ikke skriveteknik i skolen", skriver en pige. Hun er ikke den eneste, og det kan man godt se på håndskriften, fortæller Annie Hjort Pedersen.

"Jeg kan se, at der er rigtig mange, der ikke har lært at skrive sammenhængende skrift. Og det er en skam, for med den skrift kan man skrive meget hurtigt med en blød hånd. Nogle er gode til at kopiere visuelt og har en stærk formsans, men langt de fleste har brug for undervisning i skriveteknik, så deres håndskrift kan få en ensartet hældning. Det kræver øvelser, træning og en blyant, der er rar at holde om. Det skal både lærere og forældre være opmærksomme på," siger hun.

Skriveteknik er ikke obligatorisk

Ifølge de nye Fælles Mål skal eleverne mestre en læselig, personlig og sammenbundet håndskrift, men det er nærmest overladt til lærerne selv, hvordan de skal opfylde målet. Undervisning i håndskrivning og skriveteknik er ikke længere obligatorisk på læreruddannelsen, påpeger Annie Hjort Pedersen.

"Lærerne bør have viden og færdigheder i håndskrivning og skriveteknik og gøre sig didaktiske overvejelser, så de kan undervise børnene i det. Men nu må lærerne arbejde ud fra egne erfaringer eller tage et frivilligt kursus", siger hun.

Undersøgelsen giver kun et fingerpeg

Bag konkurrencen stod den danske distributør af de ergonomiske skriveredskaber EEE fra STABILO®, og det er også dette firma, der har bedt Annie Hjort Pedersen om at gennemgå de i alt 185 udfyldte kuponer med henblik på at lokalisere tendenser i håndskrivning.

Annie Hjort Pedersen understreger, at kuponerne ikke udgør et empirisk materiale videnskabelig set. Hendes analyse giver derfor blot et fingerpeg om, hvordan det står til med håndskriften i dag.

Og ja, den lever altså i bedste velgående, ser det ud til.