Anmeldelse

Vokseværker

Vokseværker

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der har ikke været megen omtale af ungdomslitteraturen i den  pædagogiske debat på det seneste. Det retter dette materiale i nogen grad op på ved at vende opmærksomheden mod ungdomslitteraturen som genre, dens udvikling og historie. Teksterne giver et billede af, hvad det vil sige at være ung fra 50'erne til i dag. Et hovedtema er unges udviklingshistorie fra barn til voksen. Eleverne skal forholde sig til sig selv og deres eget liv og samtidig udvikle litterær kompetence.

Fakta:

Titel: Vokseværker

Forfatter: Lone Billeskov Jansen, Karen Lise Søndergaard

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

Grundbogen indeholder præcise, introducerende afsnit, som giver et signalement af de perioder, teksterne er skrevet ind i. I tekstudvalget fylder uddrag af de romaner, der har været de mest populære værker i danskundervisningen i mange årtier, for eksempel "Martin og Victoria", "Pige Liv", "Den kroniske uskyld" og "Katamaranen", for meget. Set med nutidens øjne er de ikke alle af lige høj kunstnerisk kvalitet. Til gengæld er novellerne i den supplerende antologi velvalgte kunstværker.  

Gennemgangen af teksterne er stærkt styret. I lærervejledningen er bragt mulige fortolkninger af historierne, og spørgsmålene til teksterne er ofte traditionelle. Til gengæld er der også inspirerende opgaver til selvrefleksion, fælles debat og til en intertekstuel tilgang.

Materialet går grundigt til værks, når det gælder inddragelse af litterære begreber. Især er der mange opgaver om det indbyggede du i værkerne, svarende til Umberto Ecos modellæser, en indbygget modtager i fiktionen. Da ungdomsromanerne er rettet mod en bestemt målgruppe, er det en original ide at fokusere på fortællerforhold. 

Der er mange spændende og nye elementer i materialet, både menneskeligt og fagligt, til danskundervisningen på 7.-10. klassetrin.