Anmeldelse

Drømmen om Burma

Børnenes U-landskalender

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedpersonen i dette års ulandskalendermateriale, drengen Sai Ku, bor med sin familie og mange andre fra Shan-stammen som illegal flygtning i det nordlige Thailand. Lige på den anden side af grænsen til Burma.

Shan-folket var indtil 1948 et selvstændigt folk med egen stat, kultur, sprog og historie. Siden 1962 har militæret siddet med den totale magt i diktaturstaten Burma, og den illegale flygtningestrøm over grænsen til nabolandet Thailand startede for alvor i 1996.

Da Shan-folket aldrig har været udsat for direkte fare i deres hjemland, anerkendes de ikke som rigtige flygtninge. Her stilles ingen flygtningelejr eller humanitær bistand til rådighed, og de må klare sig med de lavest betalte job rundt om i mandarinplantagerne. Dette års overskud af salget af ulandskalenderen går til organisationen Den Danske Burma Komité, der med sine projekter kan sikre skolegang i et par år for knap 2.000 Shan-børn.

Målgruppen er som tidligere år primært de yngste elever, og i elevbogen følges Sai Ku i en fiktiv og spændende fortælling om hans forsøg på ganske alene at vandre tilbage til familiens gamle land, som han aldrig selv har oplevet. Teksten ledsages af smukke og gode illustrationer og fotos, men for mange elever blandt målgruppen vil den efter min vurdering være for vanskelig til at selvlæse og egner sig derfor bedst til en medrivende oplæsning.

At drengen på helt eget initiativ begiver sig ud på en tre dages lang, drøj og ukendt vandring mod sit hjemland, virker måske en smule urealistisk, og nogle elever vil også undre sig over, at han uanset turens strabadser, farer, sult og skidt på samtlige fotos stadig ser ud som en pæn og ren søndagsskoledreng. Men historien er god, og den skal blot ledsages af de øvrige materialer for at blive sat ind i den rette sammenhæng i forhold til den internationale dimension i et undervisningsforløb.

Det kan umiddelbart synes fjernt og kompliceret at beskæftige sig med netop Shan-folket i indskolingen. Men materialet kan anvendes på mange planer og niveauer, og med den solide og gennemarbejdede lærervejledning skaber det en gryende forståelse for andre folk og flygtninge- og indvandrerproblematik generelt. Mange træk kan relateres til danske og for eleverne kendte og identificerbare forhold.

I lærervejledningen er der som baggrund en beskrivelse af Burma, og en række ting fra elevbogen behandles og forklares nøjere som oplæg til samtaler, så denne bliver til andet og mere end blot en spændende fortælling. En fantasirejse lægger op til at arbejde med flygtningetemaet, så eleverne selv tvinges til at vælge og tage stilling, og her er opskrifter, kopiark og en række andre aktivitetsforslag.

På en tilhørende dvd er der lagt nogle særdeles instruktive og gode, korte film med temaer som arbejde, børn og leg, fiskeri, håndværk, madlavning og ligbrænding. Det sætter med deres reallyd og korte, elevvenlige tekster stoffet ind i en klarere sammenhæng, så man får en fornemmelse af, hvordan der ser ud i landet. Og på en nem og funktionel hjemmeside ligger der stof til både underviser og elever: Fortællinger, puslespil, quiz, malebog, leksikon, film, fotoarkiv med korte tekster til hvert foto og en brevkasse, der er aktiv til midt i januar 2006. Her er også henvisninger til Den Danske Burma Komité med tilbud om materialer og gæstelærere og DRTV's tre ulandskalenderprogrammer om samme region.

Ved et tilsyneladende nøje iscenesat pressemøde i efteråret nærmest skamroste udviklingsministeren dette materiale med sin ene hånd. Og godt nok er der grund til stor ros - men samtidig skærer ministeren med den anden hånd drastisk og katastrofalt i bevillingerne til græsrodsbevægelsernes ulandsoplysning til den danske befolkning. Lad os dog glædes over, at Danidas Kommunikationsenhed igen i år formår at producere et flot og væsentligt materiale til de første årganges nødvendige ulandsformidling. Køb Burma-materialet hjem til skolen - og det kan ligesom de tidligere års udgivelser anvendes mange år frem i tiden.