Anmeldelse

Frygtløse Vanessa / Hvirvelvinden Felix / Slalomdribleren Leon

Bind 3 / Bind 2 / Bind 1

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det handler om fodbold, og det er rigtig mange børn (drenge) meget optagede af, så bøgerne vil nok blive mødt med interesse. De tre bøger byder da også på medrivende historier, selvom man også fristes til at spørge: Kan fodbold virkelig betyde så meget?

Hovedpersonerne er fodboldholdet "De vilde fodboldrødder", der består af en gruppe drenge i 9-11-års-alderen. Historierne foregår i München, og hver bog har sin fortæller. I den første er det Slalomdribleren Leon. Drengene er vilde med fodbold og glæder sig vildt til foråret og påskeferien, så de kan komme i gang på banen. Banen er dog blevet annekteret af nogle bisser. Store og dumme, men stærke. De vilde fodboldrødder udfordrer dem alligevel. Finder en falleret træner, og så går de i gang, men skal igennem både uvenskab og svigt, før de finder ud af at kæmpe sammen for alvor. Drengene har forskellige styrkesider, et par af dem er tilmed ikke særligt gode til fodbold, og træner Willi drikker lidt for meget. Faktisk er drengene indimellem noget uudholdelige og egoistiske på banen. Men de lærer med tiden, at sammenhold gør stærk, og har man troen på og viljen til at vinde, så lykkes det måske.

I næste bog er fortælleren Hvirvelvinden Felix. Med sin nyvundne selvtillid udfordrer holdet selveste Bayern-Münchens drengehold, og de vilde lærer noget om teambuilding for børn, om at gå efter det uopnåelige, ikke lade sig slå ud, tænke kreativt og finde nye muligheder.

I den tredje bog sker det utrolige. En pige, Frygtløse Vanessa, tror, hun har en chance for at få lov at spille sammen med De vilde fodboldrødder. Ud over fodbold handler denne om kønsroller (piger kan ikke spille fodbold), spirende forelskelse, kampånd og selvtillid. Drengene er frygteligt indbildske og nedladende over for Vanessa, og hun accepterer langt hen ad vejen, at det har de god grund til at være. Gad vide, om det også er sådan i pigefodbold her i landet? Indimellem spørger man sig selv, om man behøver være så utålelig for at spille fodbold, eller bliver man måske så optaget af spillet, at det utålelige følger med?

Bogen er oversat fra tysk, og måske er det anderledes herhjemme, men hvis drenge i Danmark er lige så vilde med spillet som bogens drenge, skal bøgerne nok fænge blandt børn - mest drenge - i alderen 8-12 år, især dem, der spiller fodbold.