Anmeldelse
Tekst og Tanke - 4. klasse
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"En aktivitetsbog til dansk, der indrammer fagets kerneområder". Sådan beskriver forfatterne dette materiale i lærervejledningen. Det er en styrke, at der lægges vægt på det mundtlige arbejde, da det stadig er et underprioriteret område i danskundervisningen. Der er udmærkede forslag til systematisk arbejde med samtale, fortælling og lytning, og området behandles som et selvstændigt emne. I et afsnit om læsning skal eleverne blandt andet arbejde med punktlæsning, oversigtslæsning, nærlæsning og notatteknik - også et væsentligt område, som tidligere har været forsømt.
Fakta:
Titel: Tekst og Tanke - 4. klasse
Forfatter: Hanne Probst, Ann Boglind, Lena Alvåker
Serie: Øjne på dansk
Type: Bog
Forlag: Alinea
I et afsnit om procesorienteret skrivning gennemgås den kendte model til procesorienteret skrivning systematisk. Dog undrer jeg mig over, at der mangler en fase, hvor eleverne skal ordne stoffet - "narrowing" på amerikansk. I de to sidste afsnit om fiktion og leg med sproget indgår skønlitterære genrer, og der bliver også plads til at læse og skrive billedbøger.
Bogen er systematisk opbygget, men man behøver ikke at følge dens afsnit slavisk, og der lægges stor vægt på en kreativ tilgang til dansk. Dens styrke er de iderige og inspirerende opgaver. Der er masser af plads på siderne, og materialet fremstår som en rigtig bog, layoutet er flot og illustrationerne velvalgte.
Jeg mangler imidlertid i lærervejledningen en klarere markering af forfatternes position i det danskfaglige landskab. Kort sagt: systematiske, fagdidaktiske overvejelser. Det er umuligt at behandle alle aspekter af danskfaget i et grundmateriale, men der mangler begrundelser for de fravalg, der er foretaget. Jeg savner først og fremmest skønlitterære tekster og sagtekster af høj kvalitet og grundigt tekstpædagogisk arbejde med de samme områder samt systematisk arbejde med sproglære.
Materialet kan bruges som et nyttigt og inspirerende redskab i danskundervisningen, men der må suppleres med tekster fra andre materialer, børnelitteratur og med materialer til sproglære.