Anmeldelse

Seksten søstre

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Seksten søstre" er en historisk roman om det største svigt af dem alle - forældrenes - og om at finde sine skævheder og dyrke dem. Scenen er Grevinde Danners luksusbørnehjem i Jægerspris i året 1922. Perspektivet er Klaras, en konfirmationsmoden, forældreløs pige, der med sin forkærlighed for bøger skiller sig ud fra mængden af plejesøstre. Klaras håbløse håndarbejder og klodsede færd i et køkken tegner et dystert billede af hendes fremtid som tjenestepige og påkalder sig vedvarende plejemors frustration. En dag ankommer Det Usandsynlige i skikkelse af den godt gifte Norma Smith fra Amerika - og Klaras liv tager en drejning.

Tempoet i handlingsgangen er - modsat den arketypiske ungdomsroman - roligt, og forfatteren finder i alt væsentlighed sit stof inden for børnehjemmets fire vægge. Det skaber nærvær i forhold til romanens absolutte force: det elegante billedsprog og de knivskarpe persontegninger. Den frygtsomt flæbende Nielsine er et eksempel på en skikkelse, der med lethed kan træde hen over ni årtier og opnå kødelig eksistens i enhver klasse og på ethvert lærerværelse.

Nanna Gyldenkærne (født 1953) er som mangeårig forlagsredaktør en velkendt skikkelse i det børnelitterære miljø, og hun udfordrer med "Seksten søstre" modigt bølgen af dystre samtidsfortællinger i kampen om, hvad der kan interessere unge læsere i dag.

Bogen fortjener en sikker plads blandt skolebibliotekets udvalg af historiske romaner og vil finde sit publikum hos piger fra 11 år.