Anmeldelse

Pigen i bilen / De gule dværge

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To nye titler i "Zoom ind"-serien. Meget forskellige, begge meget læseværdige. De er tiltænkt sikre læsere på 8-11 år, og det egner de sig til.

Fakta:

Titel: Pigen i bilen

Forfatter: Anne-Grethe Dahms

Pris: 149 kroner

Sider: 60 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Forum

Titel: De gule dværge

Forfatter: Jostein Gaarder

Pris: 139 kroner

Sider: 35 sider

Type: Bog

Forlag: GB-forlagene

I "Pigen i bilen" vågner Karen i en skovbund. Hun husker kun to ting: Sit navn og sit telefonnummer. I to døgn lever vi sammen med Karen, mens hun opdager, hvem hun er, og hvorfor hun lå i skovbunden. Undervejs redder hun to heste og får en veninde.

Det er en realistisk og stille - næsten tyst - fortælling med meget smukke illustrationer, der understøtter tonen i bogen. Alt er diset, roligt, uden overblik. I stedet anes kun utydelige omrids og løse konturer.

En god bog for ivrige frilæsere. Lixtallet er 16.

"De gule dværge" er en sær og foruroligende fortælling. Den er kort, og alt er meget betydningsladet. Derfor er den ikke helt nem at gengive. Her er en start, læs selv resten i bogen - det betaler sig:

"Aske bryder sig ikke om at være alene hjemme. Men det er han. Tilsyneladende er han den eneste i verden. Han snupper en banan i en butik, og på indersiden af skrællen står der 'Pas på den gule fare'. Ude på gaden møder han en gul mand, der spiller terning. Han skal bruge en syver, men det har terningen ikke. Får han ikke en syver, bliver jordens befolkning sendt ud i rummet.

For det gule folk har bestemt sig for at bytte deres planet Syk med Jorden, fordi Jorden har så mange dejlige bananer. Dværgen vil forhindre bytteriet, så han kan blive på Syk med sin farfar og farmor. Han forklarer sine terningeslag til Aske:

'Så længe jeg bevæger mig ude ved grænsen af det, der er muligt, er jeg også lige ved at opnå det umulige'. Aske protesterer, at der jo slet ikke er en syver på terningen. Dværgen svarer: 'Det er ikke særlig pænt at kalde nogen for et fjols, bare fordi der bliver sagt noget, man ikke forstår'".

En interessant filosofisk bog, der nok har behov for enten at blive formidlet af læreren eller at blive læst af flere elever, der kan samtale om den bagefter. Den er forholdsvis let at afkode (lix 25), og illustrationerne støtter læseren i at etablere nogle brugbare forestillingsbilleder. Men teksten er ikke helt ligetil at vriste betydning ud af.