Anmeldelse
Humor i dansk
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvorfor griner vi ikke af de samme vittigheder? Hvad ser vi mennesker i humor? Hvad skal vi bruge humor til? Og ikke mindst: Hvordan kan man i dansktimerne få det sjove til at blive sjovere?
Fakta:
Titel: Humor i dansk
Forfatter: Michael Balle Jensen
Pris: 162,50 kroner
Sider: 132 sider
Type: Bog
Forlag: Systime
Bogen introducerer en række filosofiske og sproglige teorier om humor - blandt andet et kapitel om, hvordan humor er afhængig af vores verdensopfattelse - og introducerer læseren for uoverensstemmelsesteorien, forløsningsteorien og overlegenhedsteorien. Dernæst læser og lærer vi om en række grammatiske og stilistiske begreber, der alle er grundlæggende i humor. Der er også et kapitel om sproghandlingsteori og humor, og der er noget om kognitiv fortælleteori, intertekstualitet samt surrealistiske og absurde verdener - og også noget om typiske motiver i humor. Endelig er der en god og brugbar analysemodel, og ikke mindst er bogen godt fyldt med rigtig gode og sjove noveller, som bare skal læses! Desuden gives der forskellige indgangsvinkler til arbejdet med sjove tekster, film og billeder. For det er nu engang sådan med modtagelighed for indlæring, at kan man grine sammen undervejs, mens man lærer, så lærer man meget bedre. Husk det, kære kolleger!
Nu har jeg personligt altid været glad for nørdede tekster med humor. Så alt i alt er dette en bog lige efter mit hoved. Den er både sjov, lærerig og tankevækkende, og selv om bogen primært er tiltænkt til brug i gymnasiet, kan en engageret lærer med kvikke elever i udskolingen sagtens plukke nogle rigtig gode ideer til en levende og vedkommende danskundervisning.