Anmeldelse

Don Erudito og bøgerne

Få lyst til at forstå

Fornøjelig måde at få baggrundsviden på trods overflødig rammefortælling. Og så med fantastiske illustrationer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Shakespeare, Cervantes, Voltaire, Goethe, Dostojevskij, Chandler - og Don Erudito.

Fakta:

Titel: Don Erudito og bøgerne

Forfatter: Oscar K.

Illustrator: Lilian Brøgger, Dorte Karrebæk

ISBN: 9788779965768

Pris: 200

Sider: 96

Serie: Illustreret verdenslitteratur

Forlag: Dansklærerforeningen

Nej, sidstnævnte er ikke en af verdenslitteraturens kendte mestre. Don Erudito – den lærde - er forfatteren Oscar K. alias Ole Dalgaards titel på en udgivelse, som giver baggrundsviden for de øvrige seks udgivelser, som alle er udkommet i en illustreret gendigtning på Dansklærerforeningens forlag gennem de sidste par år.

Oscar K. giver i bogen sit bud på, hvorfor det er vigtigt at læse blandt andet disse mestre, og hvorfor man i det hele taget bør læse verdenslitteratur: ”Tanken er ikke, at læseren nødvendigvis skal forstå værket, men at han eller hun skal få lyst til at forstå det”.

Hvert enkelt af værkerne bliver sat ind i en litteraturhistorisk og historisk sammenhæng, og ind imellem hvert kapitel digter forfatteren historien om Don Erudito. Han bevæger sig rundt i tid og sted for at bevare litteraturen og til sidst, efter at have gennemført sit livsværk, at brænde sin bogsamling.

Oscar K. har meget at berette, og man fornemmer hans store interesse inden for filosofi, religion og andre videnskaber. Han giver ikke løsninger, men gør læseren nysgerrig og vækker til viderelæsning og fordybelse. På indersiden af omslaget for og bag gives i en smuk dekoration eksempler på alle de andre væsentlige forfattere, som man kunne læse. Den indlagte historie er dog unødigt kompliceret og virker fortænkt.

Sprogligt er bogen vanskelig med mange svære ord. Det er næsten nødvendigt at have ordbogen ved hånden under læsningen. Så hvem henvender bøgerne sig til?

Selve værkerne kan læses af virkelig læseinteresserede elever på de ældste klassetrin i folkeskolen, men beklageligvis hører det ikke til i læseplanerne at læse verdenslitteratur. Men som en mulighed vil jeg alligevel fremhæve Voltaires "Candide" som en velvalgt mulighed. Men værket her kan give læreren eller den lærerstuderende baggrundsviden til videreformidling.

Hele værket er en flot og fornøjelig udgivelse ikke mindst takket være illustratorerne Lilian Brøgger og Dorte Karrebæk.