Anmeldelse

Skrumpen

Willes Wunderbare Werden

Historien om Skrumpen er sjov og absurd, men måske ville den være bedre som computerspil eller animationsfilm.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skrumpen fra det ydre rum indtog Danmark med sine farver og striber i 1983. Der var mange lydeffekter i den animationsfilm, der blev vist som børneudsendelse i tv. Den blev også udgivet i bogform. Den kunne bruges som oplæsningsbog i en familie, der kendte den, men som frilæsningsbog blev den ikke den helt store succes.

Fakta:

Titel: Skrumpen

Forfatter: Gunnar Wille

Pris: 218

Sider: 136

Forlag: Jensen & Dalgaard

Denne bog har Slambert som hovedperson. Han er blevet udvalgt til at være den næste i rækken af Skrumpens hjælpere. I begyndelsen af bogen fortælles kort om hver af de tidligere bøger. Historien indledes med Slamberts møde med sine forgængere, der alle advarer ham mod Skrumpen, men selv om Slambert går på en kostskole, hvor han er ved at blive en udvikler, er han med på den værste og synes faktisk om Skrumpens ideer og planer. Ideerne handler mest om farver og striber og om at skabe forvirring. Hjælperne er i familie med hinanden og skaber udelukkende opfindelser, som hele menneskeheden får glæde af (for eksempel musiktræ og telepatisk brødfrugt).

Selve historien handler om, at Slambert skal i malerlære, så han kan lave farver og striber. Det er ikke så enkelt, og efter et smut til København anno 3019 for at få repareret raketten begiver han sig med hjælperne mod Nordpolen. Deres raket bliver kapret af en rumpirat, der tager Slambert som gidsel, og han oplever rummet. I baggrunden lurer planetøjet, der muligvis styrer det hele, og en kæmpemeteor, der vil ramme Jupiter. Der er robotter til at klare alt det kedelige, og det viser sig at være lidt kedeligt, men kærligheden dukker op flere gange, for eksempel da hr. Jack K. Sets telepatiske jakkesæt udvikler kyssemunde, når han ser på Alberte Z. Historien er sjov, og der er fuld fart på som i et computerspil.

Der er som sædvanlig mange farveillustrationer og lydmalende ord, ligesom der er enkelte farvefotografier af rummet. Willes liv som animator og computerspilsfortæller fornægter sig ikke. Historien vil gøre sig godt i den verden, men jeg tror næsten, at de børn, der kunne få lyst til og ville være i stand til at læse bogen selv, hellere vil se den som  animationsfilm eller bruge den som computerspil. På bogen bagside henvises til Dr. Willes Wunderbare Werden, hvor der er mere sjov og alvor.