Anmeldelse

Aktiv med tegn

Den forsømte tegnsætning

Forfatteren koncentrerer sig i dette materiale om grundig træning af tegnsætning, som ikke har det for godt i vores samfund. Det gælder i pressen, internettekster og også lærerstuderendes skriftlige opgaver - men hun kommer ikke helt i mål.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forfatteren koncentrerer sig i dette materiale om startkomma, det grammatiske komma, og fravælger slutkomma. Der er afsnit om ordklasser, sætninger, de forskellige tegn og om punktum og komma.

Fakta:

Titel: Aktiv med tegn

Forfatter: Emilie Fauerskov

ISBN: 9788772817415

Pris: 161,25

Sider: 64

Type: lærerens bog

Forlag: Dafolo

Betydningen af at kende ordklasserne i forbindelse med tegnsætning understreges. Genkendelse af ordklasserne trænes systematisk med hovedvægten på navneord og udsagnsord.

I afsnittet om sætninger arbejdes der blandt andet med helsætninger og ledsætninger. I de følgende afsnit lærer eleverne om tegn og trænes især i at sætte komma og punktum. Der hører digitale træningsopgaver til materialet, som findes på forlagets hjemmeside.

Når materialet hedder "Aktiv med tegn", skyldes det, at der anvendes øvelser med leg og bevægelse. Blandt disse kan nævnes bingo, vendespil, inddragelse af smartphone, gættekonkurrencer og mimespil.

Materialet rummer mange gode ideer. Dets svagheder ligger på et metaniveau. Jeg savner en overordnet redegørelse for, hvorfor startkomma er valgt, og hvorfor slutkomma er fravalgt. Jeg mangler formulering af et syn på sproglære.

Definitionerne af de anvendte begreber er undertiden mangelfulde. Her kommer nogle eksempler: ”Navneord eller substantiver er navne for alle ting og genstande, der findes” ... ”Alle ting på denne jord kalder vi for navneord”. Man kunne forvente, at begreber også var inkluderet i definitionen, og at ordklasserne blev afgrænset ud fra betydning, syntaktisk funktion og bøjning.

Et andet eksempel: ”En sætning starter ofte med stort begyndelsesbogstav og slutter med et punktum”. Der mangler præcision i beskrivelsen af forskellige sætningstyper.

Introduktionerne af de faglige begreber er for overfladisk. Der lægges op til en læring på et lavt kognitivt niveau. ”Som udgangspunkt behøver man ikke at kunne forklare den grammatiske forskel på helsætninger og ledsætninger for at kunne kende forskel på dem og vide, hvor man skal sætte kommaet. Man kan nøjes med at lære at bruge 'ikke-prøven'”. I forbindelse med udsagnsled og grundled er det også kryds og bolle-teknikken, der anbefales.

Jeg kunne have ønsket mig, at der var lagt op til en dybere forståelse af sætningers opbygning og af de forskellige ords funktion Det kunne i forbindelse med kreativ skrivning også være aktivt og sjovt.

Hvis materialet skal bruges, skal lærerne redidaktisere ved at sætte øvelserne ind i en mere tidssvarende sproglig sammenhæng.