Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det begyndte rigtig godt. Kursisterne var glade for de første to år på efteruddannelsen i fysik/kemi, som CVU Storkøbenhavn står for. Uddannelsen tager tre år. Oftest er det skolen, der har bedt lærerne om at tage dette kursus, fordi skolen mangler en fysik/kemi-lærer. Skolen betaler tid, vikar og omkring 16.000 kroner om året per kursist.
De første to år fandt kurset sted på Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) i København, men så lukkede DPU sine laboratorier, og man gik i gang med at bygge om. CVU lejede sig ind på Ingeniørhøjskolen i Ballerup og flyttede kurset hertil. Og her på tredje år af efteruddannelsen begyndte trængslerne.
»Der mangler reagensglas og kemikalier, vi kan ikke bruge computerne, fordi de ikke har Word installeret, vi har haft meget mere teori og færre praktiske forsøg, efter at vi er flyttet«, fortæller tre kursister på holdets vegne.
»Vi har ikke fået undervisning i flere af de lovede emner på trin tre, og vi mangler en laboratorietekniker, som vi havde på DPU. Vi har slet ikke tid på kurset til at skulle lede så længe efter materialer og udstyr og til at rydde op. På DPU var der flere hjælpere til rådighed, og vi kunne altid nå at lave praktiske forsøg«, siger Zacharias Jensen, Hanne Bindslev og Michael Lomholt fra trin tre.
Der er to hold på trin tre på efteruddannelsen, og det andet hold er lige så utilfreds med forholdene. Laboratorierne er udmærkede, men materialerne mangler.
Begge hold har løbende talt med deres lærere om kritikken, og alle kursister har i december afleveret en midtvejsevaluering til CVU Storkøbenhavns ledelse. Kursisterne fortæller, at deres kritik er beskrevet meget tydeligt i evalueringen, men intet er sket.
Ingen laboratorietekniker
Men denne dag på Ingeniørhøjskolen, hvor kursisterne bliver interviewet af Folkeskolen, møder en repræsentant for CVU Storkøbenhavns ledelse op. Hun taler med lærere og kursister.
»Vi fortalte hende, at vi vandrer rundt herude og leder efter materialerne. Tidligere kunne vi lave forsøg hurtigt, og udstyret var klart. Vi sagde, at i forhold til uddannelsens renommé bør de tænke sig om. Vi havde et langt bedre studiemiljø på DPU«, siger Elzebeth Wøhlk fra det andet hold på trin tre.
»Vi fik at vide fra CVU-ledelsens repræsentant, at de ikke havde kunnet finde penge til laboranten«.
Hvad der egentlig er sket med hensyn til at have en laboratorietekniker til at hjælpe kursisterne, fortaber sig. Her har ledelsens forskellige repræsentanter forskellige forklaringer.
»Et af de helt store problemer er, at der mangler en overordnet oprydder. En laboratorietekniker til at fylde op, finde ting frem og rydde op. Her mangler almindeligt glasudstyr til forsøg, der mangler kemikalier og opløsninger, og tingene har ikke en fast plads, så kursisterne skal bruge tid på at finde dem frem«, fortæller Gunnar Cederberg, der er timelærer på efteruddannelsen. Efter 38 år som lektor på DPU valgte han at stoppe dér, da laboratorierne blev fjernet.
Han kalder udflytningen en skandale og ærgrer sig over alt det, der gik tabt, da DPU lukkede laboratorierne. Lærerne fik reddet en del, men andet gik tabt. Han mener, at der blandt andet var tale om manglende interesse fra CVUs side.
Skåret ned i kursusprogram
Kursisterne fortæller, at det udelukkende er trin tre af uddannelsen, de er utilfredse med.
»På de to første trin fik vi at vide, at vi skulle bygge en solfanger på trin tre, men det kunne så ikke lade sig gøre«, siger Hanne Bindslev, der mener, at det også er tankevækkende, at mens kursisterne har gennemgået alle de emner, der var oplyst i kursusbeskrivelsen for trin et og to, så har de kun været igennem omkring halvdelen af emnerne, der er beskrevet for trin tre.
Og i det nye program for efteruddannelsen er der færre emner end i det tidligere.
»Jeg har haft dårlig samvittighed over for mine kolleger på skolen over at gå på kursus i år, fordi pengene bliver givet så dårligt ud«, siger Hanne Bindslev.
»CVU-ledelsen burde da også have læst vores midtvejsevalueringer og have gjort noget«, mener Michael Lomholt.
»Jeg kan godt acceptere indholdsændringer, når det sker, fordi vi bliver orienteret om ændringer i naturfagsundervisningen og nye afgangsprøver. Det har været godt. Men sådan et dyrt kursus skal også fungere på det praktiske plan«.
Udstyr ikke pakket ud
Søren Cruys-Bagger er kursusleder på efteruddannelsen i fysik/kemi. Han er glad for lokalerne på Ingeniørhøjskolen, men der er for lidt plads.
»Vi har flyttet 18 tons udstyr fra DPU og herud, men da der er meget lidt depotplads, har jeg været nødt til at tænke anderledes«, siger han.
»Der mangler ikke udstyr, men de ting, vi arbejder med, og det, vi har haft til rådighed, har måske ikke passet sammen. Der er glasvarer nok, men måske er de nederst i papkasserne, som ikke er pakket ud endnu, og kemikalierne står måske et andet sted«, siger Søren Cruys-Bagger.
»Kursisterne har oplevet servicefolk på DPU de første to år, og her har jeg ingen laboratorietekniker. Det er nu synligt, at der er et behov for det. Det er en diskussion, jeg vil tage med CVU Storkøbenhavn«.
Han siger, at kursisterne bestemt havde bedre forhold på DPU, men at han også ser frem til et samarbejde med Ingeniørhøjskolen, der giver andre muligheder.
»Nu er der gået et år, vi er alle blevet klogere. Nu har vi noget at argumentere med«.
Han siger, at de emner, der står opført i listen for uddannelsens trin tre, kun er mulige emner, man kan vælge at komme ind på.
»Kursisterne vil godt have flere computere. Det indgår ikke i lejekontrakten, men det kommer det til fremover. Det her kan blive et rigtig godt sted. Nu skal vi have noget mere depotplads, så vi kan få pakket ud og se, om vi så mangler noget«, siger Søren Cruys-Bagger.
Uddannelseschef for CVU Storkøbenhavn, Tove Hvid, er også tilfreds med Ingeniørhøjskolen.
»Jeg vil beklage den oplevelse, kursisterne har haft. De har fortalt mig, at de oplever sig som gæster her. Vi vil arbejde mere målrettet for at etablere et studiemiljø her«, siger Tove Hvid.
På spørgsmålet om den manglende laboratorietekniker siger hun, at det også vil blive diskuteret.
»Vi skal finde et passende serviceniveau«.
hlauritsen@dlf.org
Jeg har haft dårlig samvittighed over for mine kolleger på skolen over at gå på kursus i år, fordi pengene bliver givet så dårligt ud«, siger Hanne Bindslev