Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mød op kvart over seks én gang om ugen inden skoletid og vær aktiv.
Den virkelighed kunne umiddelbart afskrække en del elever i den danske folkeskole. Men det viser sig, at det modsatte er tilfældet i Randers Kommune. Her står 5. til 9. klasse-eleverne gladeligt tidligt op og spiller fodbold inden starten på skoledagen.
Fodboldlinjen Randers hedder konceptet, og siden 2009 har linjen oplevet entydig fremgang. I dette skoleår er 500 elever fra 14 af kommunens folkeskoler tilmeldt. Ifølge John Witting, der er leder og træner på linjen, er der flere gode grunde til populariteten.
"Vi vil gerne opnå, at der kommer mere bevægelse og læring i folkeskolen, at der er en brobygning til ungdomsuddannelserne, og at eleverne får nogle sociale oplevelser. Det er de fire væsentlige ting, vi arbejder med", siger han til folkeskolen.dk.
Fodboldlinjen er et samarbejde mellem erhvervsskolen Tradium, Randers Ungdomsskole og folkeskolerne i Randers, og i sidste ende kan 8.- og 9.- klasseeleverme få et diplom og en uddannelse med i rygsækken.
Randers-skole uddanner juniorledere til fodboldklubber
For alle morgenfriske elever
Tilbuddet gælder på 14 skoler i Randers Kommuner, hvor elever fra 5. til 9. klasse har to timer om ugen, som ligger ud over den almindelige skoletid. Nogle elever træner fra 6.15-7.45, mens andre gør det efter skoletid. Skolerne tilrettelægger selv tidspunkterne.
"Det ligger oven i skoletiden. Dem, der træner tidligt om morgenen, vælger det helt frivilligt. Og børnene er bare klar", siger John Witting.
Knap halvdelen af skolerne placerer træningen inden skoletid. Og lederen af linjen oplever god feedback fra lærere, der har elever på holdene. De er nemlig friske fra første stund.
"Eleverne møder tidligt op - og uanset hvornår på året, det gælder - er eleverne friske, og lærerne siger, at læringen går meget bedre".
De tilmeldte skoler stiller med hver en idrætslærer, mens Fodboldlinjen også stiller en lærer til rådighed. Holdene består typisk af 25-40 elever, der er inddelt efter niveauer.
"Alle elever uanset fodboldmæssig formåen har lov til at være her. Det er en breddelinje", siger han, samtidig med, at han beretter, at tilbuddet er for både drenge og piger:
"Det går rigtig godt med at få pigerne aktiveret. Der er næsten en fifty-fifty-fordeling mellem piger og drenge på de yngste årgange".
Nu skal handicappede elever kunne slippe for bedømmelse i kropslige færdigheder
Mere end fodbold
Fodboldlinjen gør meget ud af, at tilbuddet ikke blot skal lade eleverne spille fodbold. Det er meget mere end det, for i fællesskab med erhvervsskolen Tradium, der også stiller undervisere til rådighed, lærer eleverne om flere forskellige aspekter ved at være professionel i fodboldverden.
"I 8. og 9. klasse har vi en træneruddannelse og en lederuddannelse. Her lærer eleverne om anatomi, fysiologi og ledelse. De går til en afsluttende prøve og forsvarer deres projekt på Tradium. Det er lærere på handelsgymnasiet, der underviser dem sammen med mig", siger han ogtilføjer, at eleverne vokser med ansvaret:
"De rykker sig på det personlige plan. De lærer at tage ansvar, når de laver projektet. I grupperne er de tre eller fire elever, og her lærer de at trække på samme hammel. Mange af dem arbejder med det i deres fritid, fordi de ikke bliver færdige med det i skolen".
For 9.-klasserne bliver undervisningen bliver varetaget af gymnasielærere og 3.g'ere fra Tradium. Eleverne lærer om, hvordan en klub er organiseret og fungerer. Slutproduktet er en synopsis, hvor eleverne skal bygge deres egen klub op fra bunden.
Møder idolerne
Fodboldklubben Randers FC ligger i landets bedste række. Og den 25. oktober besøger to af holdene nogle af de lokale helte Sådan var det også sidste år.
"Nogle af Randers FC-spillerne træner med lille Anton fra 5. klasse, og de vejleder eleverne. Det er genialt", siger John Witting og nævner videre, at eleverne blandt andre kan se frem til et møde med klubbens georgiske stjernespiller, Saba Lobjanidze.
Der er også tradition for, at hele Fodboldlinjen Randers tager på fodboldstudietur til Hamborg i Tyskland. En del af turen står familierne selv for at finansiere.
Siden sidste skoleår antallet af elever på fodboldlinjen fordoblet.
Svensk interesse
For en måneds tid siden var Fodboldlinjen en tur i Sverige. Her var John Witting med til at sprede fortælle om visionerne og sprede idéer til interesserede til rektorer, ledelser og idrætslærere fra et idrætsgymnasium i Helsingborg.
"Senere lagde vi materialet op på en læringsplatform, så skoler og gymnasier i Sverige kan tage de ting fra Fodboldlinjen, de har lyst til", siger han og fortæller, at han får besøg af repræsentanter fra Helsingborg Kommune den 23. og 24., hvor de skal følge en morgentræning.
Hélen Ekberg, der er skoleleder på en folkeskole i Helsingborg, mener, at der er særligt gavnligt, at man med initiativet kan give eleverne lederkompetencer og løfte en udfordring i foreningslivet:
"Fodboldlinje-konceptet er rigtig godt og gennemtænkt. Særligt den del med at kombinere fodboldtræningen med en juniorleder- eller træneruddannelse. Vi mangler også trænere i vores klubber i Sverige, så derfor er det en rigtig god måde at arbejde med elevernes udvikling på. Både eleverne, skolerne og idrætsklubberne vil blive vindere ved at indføre det her set-up", siger hun i en pressemeddelelse.
Indenfor landets grænser har Haderslev Kommune og den aarhusianske fodboldklub BMI været på besøg for at gøre sig klogere på Fodboldlinjens metoder og program. Randers Kommune har ligeledes sendt materialet ud til venskabsbyer i blandt andet Finland, Norge og Polen.
Rekordfå elever bevæger sig nok i folkeskolen