EU-direktiv: Kostfibre skal tælles med i energiberegning
Det kommer til at tage længere tid at forbrænde rugbrød. Et nyt EU-direktiv betyder, at kostfibre fra 31. oktober skal tælles med i energiberegningen. Det betyder, at nogle varer fremover skal deklareres med et energiindhold under 100 procent.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hidtil har det været sådan, at protein, kulhydrat og fedt tilsammen udgjorde 100 procent af en fødevares energi. Men det er faktisk ikke en helt korrekt beregningsmodel. Nogle fødevarer har et højt indhold af kostfibre, som hidtil ikke har været med i energiberegningen. Når det gælder eksempelvis rugbrød, kan det betyde at energindholdet reelt bør være 8 procent højere. For fødevarer med lille kostfiberindhold er forskellen meget lille.
"Som det er nu, beregnes der ikke energi af kostfibre. Kostfibre er defineret som ikke fordøjelige kulhydrater, og derfor er det logisk, at de ikke medregnes som energigivende. Imidlertid nedbrydes en del af kostfibrene bakterielt i tarmen og optages derefter i organismen, så noget energi tilfører de alligevel. Med de nye regler skal denne energi tages med i beregning af en fødevares energi. Der beregnes med 8 kJ / 2 kcal pr. gram kostfiber," forklarer fødevarekonsulent i Dansk Varefakta Nævn Vibeke Kaas.
Varer med et energiindhold under 100 procent
Ændringen får også betydning for energifordelingen, idet en del af energien efter den nye beregning kommer fra kostfibre. Det betyder, at fødevarer med en kort næringsdeklaration kommer til at have et energiindhold under 100 procent i varen. Man må nemlig ikke angive kostfibre i korte næringsdeklarationer.
"Da næringsdeklarationen ikke viser, at varen indeholder kostfiber, vil det kunne give anledning til undren. Man kan let tro, at der er fejl i beregningen, uden at det er tilfældet," fortæller Vibeke Kaas.
De første varer, der er deklareret efter de nye regler, er på vej ud i butikkerne.
De vigtigste energigivende næringsstoffer og deres bidrag til den samlede energi er efter ændringen:
Protein 17 kJ / 4 kcal pr g
Kulhydrat 17 kJ / 4 kcal pr. g
Fedt 37 kJ / 9 kcal pr. g
Kostfiber 8 kJ / 2 kcal pr. g