En sundhedsaftale for Region Syddanmark, der gælder fra 2019-2023 har en erklæret målsætning om at reducere forekomsten af overvægt og svær overvægt blandt børn og unge med cirka to til tre procentpoint.
Pressefoto
Nyt materiale skal få sundhedsindsatser til at leve længere på skoler
Hvert ottende barn i Danmark er overvægtig ved skolestart, og andelen stiger til hver femte, inden børnene forlader skolen. En ny rapport giver konkrete praktiske råd til, hvordan sundhedsindsatser på skoler kan vare ved.
SEKS FOKUSPUNKTER FOR SKOLEN
Motivation
Samarbejde på tværs
Undervisning i sundhed
Inddragelse af børn og unge
Inddragelse af forældre
Rammer for bevægelse - og sunde mad- og måltidsvaner
Se hele rapporten med inspiration til skolerneher.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lidt over halvdelen af forvaltningerne i Syddanmark (57%) vurderes som parate til at implementere en skolebaseret indsats målrettet sund vægtudvikling, mens det samme kun gælder for under halvdelen (42%) af skolerne, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF), Steno Diabetes Center Odense (SDCO), Center for Interventionsforskning og Syddansk Universitet (SDU).
Derfor har forskningsenheden skruet op for indsatsen, når det gælder om at hjælpe skolerne til at få sundhedsprojekter til at virke, også når de afsatte penge til enkeltprojekter løber ud.
"Der er rigtig mange af de skolebaserede indsatser, vi ser i dag, der ikke rigtig hænger ved, når projekterne stopper. Det der ofte sker er, at der bliver udgivet lange rapporter, som aldrig bliver læst af nogle af dem, det vedrører. Det vi har gjort er, at vi har lavet en minirapport, som kommer med konkrete eksempler og inspiration til, hvordan man kan arbejde med sund vægtudvikling", forklarer en af forfatterne bag rapporten videnskabelig assistent Katrine Sidenius Duus fra SIF i en informationsvideo om projektet.
Lokalparti i Gribskov: drop nu at veje skolebørn i sundhedsplejen
Minirapporten er delt ind i seks områder. Skoleleder Morten Bonde fra Lillebæltskolen i Middelfart er en af dem, der har deltaget i undersøgelsen bag rapporten. Han hæfter sig især ved punktet inddragelse af forældrene, for det kan ikke alene være skolen, der løfter elevernes sundhed.
"I sidste ende er det jo ikke skolens ansvar, at børnene får god og sund ernæring. Men det kan godt være et samarbejde, for vi har også et vist ansvar for at vi kan hjælpe, støtte og guide de familier, der har behov for det".
Han mener, det er vigtigt, at skolerne har fokus på det.
"Hvis børnene har det godt og trives fysisk og socialt, så får de også noget med fagligt. Og for at lykkes med indsatserne er det vigtigt, at de ikke bliver en ekstra belastning for lærerne, som i forvejen har meget at se til. Vi prøver at skabe nogle rammer, der gør, at det bliver en naturlig del af undervisningen. Noget man for eksempel lige kan hive ned fra hylderne og lade sig inspirere af", lyder det fra ham.
Læs mere
Miniudgave af rapporten med praktiske råd til skoler