Anmeldelse

Lær børn at samarbejde

Lær at samarbejde med børn

På den ene side er det jo dejligt at få hjælp og vejledning til at lære, hvorledes vi kan få de små elever til at samarbejde fra første dag. På den anden side forekommer denne bog at være skrevet til hr. eller fru ”hvem som helst”.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Baggrunden for bogens metodik er et forskningsprojekt kaldet LISS, Læring I Struktureret Samarbejde. Materialet er afprøvet af en snes pædagoger, og en lærer fra projektet har undervist sin klasse efter principperne. På en dvd indlagt i bogen kan man følge klip fra undervisningen i lærerens klasse gennem et år.

Fakta:

Titel: Lær børn at samarbejde

Forfatter: Lone Gregersen

ISBN: 9788750043003

Pris: 269

Sider: 112

Serie: Lyst og læring

Forlag: Akademisk Forlag

"Lær børn at samarbejde - 0. og 1. klasse" er en let læst vejledning i, hvordan børn kan lære at samarbejde, når de starter i skole. Materialet handler om, hvordan underviseren konkret planlægger og kommunikerer sin arbejdsform. Underviseren skal tydeliggøre sine forventninger til eleverne. Grundtanken er at få eleverne til at tale pænt med hinanden, hjælpe, træffe beslutninger, løse problemer sammen og udøve selvkontrol. Bogen skal derfor bruges, fra første dag børnene møder skolen.

Forfatteren mener, at bogen også kan bruges til inspiration for en ældre klasse, der er præget af dårlige vaner. Metoden kan bruges i samspil med andre undervisningsmetoder som cooperative learning, de mange intelligenser, forskellige læringsstile og trin for trin.

Jeg har det lidt ”dobbelt” med denne bog.

På den ene side er det jo dejligt at få hjælp og vejledning til at lære, hvorledes vi kan få de små elever til at samarbejde fra første dag. Forfatteren foreslår, at man skal følge bogens anvisninger i mindst to år for at opnå de bedste resultater og for at få indarbejdet metoden, så den kan bliver en naturlig del af ens arbejde.

På den anden side forekommer denne bog at være skrevet til hr. eller fru ”hvem som helst” og ikke til de lærere og pædagoger, der selv har uddannelse og erfaringer. Et mindre hæfte om projektet LISS kunne måske være mere interessant for dem.