Lærerstuderende kæmper for undervisere: ”Vi synes, det er en mærkelig måde at fyre folk på”

Rygter på gangene, nervøsitet for manglende kvalitet og spørgsmålstegn ved de fremtidige eksaminer. Det er nogle af de bekymringer, som har fået lærerstuderende til at kritisere en række fyringer af undervisere på læreruddannelsen på UC Syd.

Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen vil så gerne have, at der kommer flere lærerstuderende rundt om i landet, men det er ikke sket endnu. Færre lærerstuderende betyder, at der skal skæres i antallet af undervisere på læreruddannelserne i Esbjerg og Haderslev. Professionshøjskolen UC Syd skal spare 10 årsværk væk. Det betyder, at en række undervisere på læreruddannelsen modtog et varsel om afskedigelse i deres e-boks den 28. marts.

En af dem, som oplever, at fyringerne rammer deres uddannelse, er lærerstuderende på 3. årgang på UC Syd Campus Esbjerg Jakob Bie Rasmussen. Selv om han ikke er studenterpolitisk aktiv, har meldingen om fyringer fået ham og fire medstuderende til at gøre oprør.

”Vi har en rigtig dygtig underviser, som virkelig ikke fortjener at blive fyret. Man skaber en uvished om, hvad der skal ske med læreruddannelsen i Esbjerg. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget”, siger Jakob Bie Rasmussen.

"Min underviser er varslet fyret og er dermed forhåbentlig at finde på UC Syd indtil sommer og vores eksamen er afholdt. Men det er ikke noget UC Syd eller ledelse har kommunikeret om, det er noget vi har selv har fundet ud af, af andre veje".

”Vi synes, det er en mærkelig måde at fyre folk på”.

Måske udsigt til færre undervisningstimer

fsgratis
”Vi har en rigtig dygtig underviser, som virkelig ikke fortjener at blive fyret. Man skaber en uvished om, hvad der skal ske med læreruddannelsen i Esbjerg. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget”, siger Jakob Bie Rasmussen som er lærerstuderende UC Syd afdeling Esbjerg.

Derfor har de studerende skrevet et kritisk brev til ledelsen, som de har fået 115 medstuderende til at støtte. I brevet stiller de sig undrende over for, hvor de ekstra penge, som politikerne på Christiansborg har afsat til læreruddannelsen, er havnet. Målet var at styrke læreruddannelsen med ”flere undervisningstimer og mere vejledning og feedback", står der i brevet.

Den ny læreruddannelsen er en god grund til at kigge på læreruddannelsens organisering, mener direktør for Pædagogik, Skole & Forskning på UC Syd Morten Kallestrup. Han understreger, at fyringerne sker, fordi prognoserne viser, at der i fremtiden kommer færre studerende og dermed færre penge til læreruddannelserne.

Derfor skal de lærerstuderende på UC Syd heller ikke forvente et højt antal undervisningstimer, fortæller han i et skriftligt svar til folkeskolen.dk.

"Vi kommer også til at kigge på vores undervisningstimetal og holdstørrelser. Igennem flere år har timetallet ved UC ligget noget over landsgennemsnittet, men fremadrettet vil måske i højere grad ligge på niveau med læreruddannelser andre steder".

Studerende ønsker større gennemsigtighed

Jacob Bie Rasmussen ærgrer sig over besparelserne.

”Vi synes, det er supervoldsomt. Den måde, det er gjort på, er uigennemsigtig. Vi finder ud af det ved at læse JydskeVestkysten og høre om det i TVSyd. Det er uanstændigt, at vi som studerende skal få at vide at vores gode undervisere er blevet fyret gennem medierne”, siger Jakob Bie Rasmussen. ”Vi har ikke fået at vide, hvilken påvirkning, det får for vores uddannelse. Men det vil få betydning. Vi ved, at flere faglærere er blevet opsagt. Faglærere, som der ikke findes andre af i Esbjerg, så det må jo betyde, at der bliver udbudt færre fag fremover”.

Han er glad for, at rektor Alexander Von Oettingen og direktør for pædagogik og skole på UC Syd Morten Kallestrup gerne vil snakke med de studerende. 

”Vi vil gerne høres for at beskytte vores dygtige undervisere. Vi vil gerne forsvare dem. For det skaber et dårligt arbejdsmiljø. Der er tydeligt mærket stemning”, siger Jakob Bie Rasmussen.

I brevet skriver de studerende, at de håber, at brevet viser, hvordan de studerende føler afmagt, og de håber at ledelsen på UC Syd vil være tydeligere i kommunikationen.

”For at forebygge det, som disse afgørelser har medført, nemlig en masse rygter på gangene, nervøsitet for manglende kvalitet og spørgsmålstegn til de fremtidige eksaminer. Ønsker vi at I som ledelse og bestyrelse, tager ansvar og rækker ud til de studerende, og kan stå på mål for de beslutninger, som I har fundet nødvendige”, står der i brevet.

Orientering sker så hurtigt som muligt

Morten Kallestrup ville have ønsket, at de studerende ikke skulle høre om afskedigelserne i pressen.

"Vi kunne næsten ikke orientere dem hurtigere, end vi gjorde. Studenterrådet, som er det formelle studenterorgan, blev orienteret i samme uge som medarbejderne. Alle andre lærerstuderende blev orienteret i dagene derefter", lyder det fra Morten Kallestrup, som fortæller, at han har blandt andet på baggrund af de studerendes brev har inviteret lærerstuderende i Haderslev og Esbjerg til et møde.

Han understreger, at ledelsen er meget bevidste om, at læreruddannelsen på UC Syd skal være bedst mulig i forhold til de indtægter, som uddannelsen får for at uddanne studerende. Derfor kommer der flere ændringer, fortæller Morten Kallestrup.

"Det indebærer blandt andet øget samarbejde på tværs af campusser, for så vidt angår fag, undervisning og undervisningskræfter, løbende kvalitetsudvikling med videre".