Debat

Folkeskolens leder: Tør du kramme dine elever?

Mange lærere er blevet bange for at være fysiske i omgangen med eleverne. Det er en katastrofe for lærernes mulighed for at passe deres arbejde – men også for eleverne. Nu ligger sagen på politikernes bord.

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvad gør du, hvis to elever slås? Og tør du give dine elever et kram?

Jeg spørger, fordi knap hver anden lærer er blevet mindre fysisk i omgangen med eleverne. Det viser en undersøgelse, som Folkeskolen bringer i dette nummer. Det sker af frygt for at blive uretfærdigt beskyldt for vold eller krænkende adfærd.

57 procent af lærerne i rundspørgen mener, at der er blevet mindre rum for fysisk berøring i klassen. Næsten hver femte lærer svarer, at de tager sig særlige forholdsregler som for eksempel at sørge for, at der er en anden voksen til stede.

Det er en katastrofe. Ikke mindst for eleverne.

De bedste lærere, jeg havde i min skoletid, var dem, der krammede. Dem, der legede med, også når det blev vildt. Dem, der turde tackle til fodbold. Dem, der aede, trøstede og omfavnede, når eleverne var kede af det. Det er en kerneopgave, når man som voksen skal skabe tryghed, at man kan være fysisk. Ligesom det er en nødvendighed, hvis man skal skille børn, der slås.

I morges, da jeg afleverede min søn i skolen, løb han straks hele legepladsen rundt for at finde sin yndlingsvoksen. Hvad tror du, de gjorde, da de fandt hinanden?

Der må ikke herske nogen tvivl om, at hvis en lærer anklages for at krænke en elev fysisk, så skal det tages meget alvorligt. Men som Folkeskolen har afdækket gennem den ene sag efter den anden de seneste måneder, så sker det desværre, at skolen panikreagerer for at undgå shitstormende forældre.

Når anklagen er undersøgt, og læreren er renset, er det for sent. Skaden er sket.

Løsningen skal findes på Christiansborg. I foråret bragte Folkeskolen repræsentanter for forældre, elever, lærere og skoleledere sammen for at presse dem til at blive enige om en løsning. Det er også en del af vores opgave, når vi afdækker problemer, at vi søger løsninger på dem. Og det lykkedes! Parterne blev enige om, at ordensbekendtgørelsen, der blandt andet regulerer fysisk omgang mellem lærere og elever, har brug for en grundig overhaling.

Nu har vi båret sagen ind på politikernes bord. Jeg håber, at de lytter. Og vi lover at bide os fast, indtil der sker noget.