Juan Carlos Pomposo har foretaget en lang række forsøg for at nå frem til, hvordan han bedst bruger græshopper i maden på stjernerestauranterne.

Stjernekok lærer elever at spise græshopper og melorme

Hvis vi er klar til at spise insekter, så kan vi sagtens få protein nok også i fremtiden, fortæller Juan Carlos Pomposo eleverne på Langhøjskolen. Han har taget sin viden om insekter som delikatesse med fra sit hjemland Mexico til michelinrestauranten Alchemist, hvor han har arbejdet de seneste måneder. 

Offentliggjort Sidst opdateret

"Det skal jeg så meget ikke smage på! Græshopper er altså for klamme!", siger en pige.

Men da hendes veninde går direkte hen til Juan Carlos Pomposo og beder om en ske, tripper hun alligevel efter. Veninden stikker resolut teskeen i bøtten med tomatsuppe og smager med kendermine.

"Det smager jo godt", udbryder hun. Og så er der ingen vej tilbage. 

Næsten alle eleverne i 8. klassen er fremme og smage på stjernekokkens suppe, som har en nøddeagtig cremethed, som er en gourmetrestaurant værdig. 

For nogle skulle der en del overtalelse til fra kammeraterne, før de ville smage

Det er ikke uden grund. Juan Carlos Pomposo er uddannet på Facultad de Ciencias Gastronómicas y Centro de Investigación en Gastronomía y Alimentación i Spanien, og han har netop færdiggjort et fire måneders forløb på michelinrestauranten Alchemist i København, hvor han har arbejdet frem mod sin afhandling om, hvordan man får Vesten til at bruge insekter i madlavning. 

"Jeg skal forsvare min afhandling på fredag, og jeg arbejder om aftenen som souschef på restauranten Goldie i København, så jeg har egentlig slet ikke tid til at være her", fortæller han. 

"Men jeg synes bare, det er så vigtigt at tale med netop børn om det her", kommer det fra Juan Carlos Pomposo. 

Elever er med i stort forskningsprojekt

Eleverne på Langhøjskolen i Hvidovre er godt klædt på til mødet med Juan Carlos Pomposo. De er med i det store projekt Sesam, hvor forskere samarbejder med elever på otte skoler om at finde løsninger på klimaspørgsmål. 

Som professor Bent Egberg Mikkelsen, der er en af de drivende kræfter i projektet, udtrykker det: 

"Traditionelt har vi jo haft en tendens til primært at lytte til eksperter med års erfaring, men vi har ikke nødvendigvis klimaudfordringerne under huden på samme måde som Generation Klima".  

Elever i Tyskland og Sverige  arbejder sideløbende med lignende problemstillinger, og hvert år kulminerer det hele ved et stort event, hvor eleverne viser deres bud på løsninger frem for borgere, skole- og fødevarepolitikere, lærere, medier og ikke mindst andre børn og voksne. 

"I Mexico er insekter en delikatesse"

Til mødet med Juan Carlos Pomposo har de forberedt spørgsmål, og en gruppe elever er klar til at interviewe ham. 

Men først skal de høre ham fortælle om hans arbejde med at gøre insekter "spiselige" for vestens uvante ganer. 

"I Mexico, hvor jeg kommer fra, er insekter en delikatesse. Her ser I mine fire personlige favoritter. Denne her myre har en stor bagkrop, som smager som honning. Den er virkelig lækker. Og her er græshopperne, som mange allerede kender", fortæller Juan Carlos Pomposo. 

Elever ser mistroisk på den store gule myre, men det allerklammeste grønne på spiddet viser sig faktisk bare at være guacamole, som bliver spist sammen med græshopperne.

Eleverne interviewede Juan Carlos Pomposo og klippede sammen med deres lærer Søren Peter Dalby Andersen denne video fra besøget. 

Har eksperimenteret med insekter på Alchemist

Juan Carlos har brugt tiden på Alchemist til at eksperimentere med, hvordan melorme og græshopper kan komme til at smage på måder, som man vil se som lækkert i denne del af verden.

"Vi kan sagtens få det protein, vi har brug for fra insekter. Men jeg tror ikke på, at man kan få folk i den vestlige verden til at spise dem ved at kalde det kulturelt spændende mad fra Mexico. Jeg tror på, at det skal maskeres som noget, vi kender. Fx er der jo minimal forskel i DNA'et hos en reje og en græshoppe. Når man ser på det fra den vinkel, så er forskellen bare, at den ene lever i vand og den anden på land", forklarer han. 

Ud fra den tankegang har han eksperimenteret sig frem til, hvordan han kan bruge græshopperne i stedet for skaldyr i en bisque, som han har lavet tomatsuppe af. 

Og det er det, han har taget en smagsprøve med til eleverne. 

Fire elever har meldt sig som journalister på projektet, så de interviewede Juan Carlos Pomposo efter hans oplæg

"Hvis jeg bare kan få to elever til at spise insekter"

Efter Juan Carlos Pomposos oplæg står Sille, Naja, Emma og Filippa klar til at videointerviewe ham. 

De har forberedt spørgsmål om hans projekt på Alchemist og om hans tanker om at introducere insekterne i vestens køkkener. 

"Vi spørger ham både om overordnede ting, og så om ting, som vi bare selv gerne vil vide", fortæller Naja. 

Tre af de fire elever smagte på græshoppesuppen, og de er enige om, at den smagte supergodt. 

"Når det først er som supper, så er det jo lige meget, at det var insekter. Det er mere det der med at tilberede græshopper eller melorme, der virker klamt. Jeg har virkelig ikke lyst til at røre ved dem. Men det har jeg altså heller ikke ved rå kylling", siger Emma. 

For Juan Carlos Pomposo er succesraten klar: 

"Hvis jeg bare kan for en eller to elever til tænke anderledes om at spise insekter ved sådan et besøg her, så er det arbejdet værd, for så skal det nok flytte sig over tid", siger han.